V autech bez chlazení řidiči vezli mléčné výrobky a maso pro restaurace

  • 7
Celníci v Libereckém kraji odhalili při kontrolách na silnicích v jediném týdnu hned dva automobily, které v nevhodných podmínkách bez chlazení převážely potraviny. Více než 740 kilogramů masa a mléčných výrobků nechala krajská veterinární správa zlikvidovat.

„Část zadržených potravin měla skončit v restauracích na talířích zákazníků,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj Amálie Kolářová.

První dodávku závadných potravin se minulý týden podařilo zastavit při společných kontrolách inspektorů Krajské veterinární služby Liberec a celníků.

„Hlídka zastavila řidiče, který vezl přes 116 kilogramů syrového hovězího, vepřového a kachního masa. Při kontrole celníci společně s pracovníky veterinární služby zjistili, že řidič není schopen předložit doklady prokazující původ masa,“ popsala událost mluvčí celníků.

Maso bylo ve voze v nevyhovujících teplotních podmínkách. „Proto nebylo možné vyloučit jeho kontaminaci,“ doplnila Kolářová.

Všechno maso v dodávce proto znehodnotili na místě inspektoři veterinární správy potravinářskou barvou a pak ho společně s celníky převezli do kafilerie k likvidaci.

„Při kontrole navíc zjistili, že toto potenciálně nebezpečné maso putovalo ke zpracování do restaurací,“ dodala mluvčí.

V druhém případě zastavila hlídka cizince, který vezl ve znečištěné dodávce bez chladicího zařízení 624,5 kilogramu mléčných výrobků a kilo salámu. K případu celníci rovněž přivolali inspektory veterinární správy, která nařídila likvidaci zboží.

„Oba případy si pracovníci veterinární služby převzali a s dodavateli zahájili správní řízení, ve kterém jim hrozí podle zákona o potravinách pokuta až 50 milionů korun,“ dodala Kolářová.

,