Liberecké divadlo uvádí Čardášovou princeznu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Kruhové jeviště a otočné boxy. Liberecké divadlo uvádí Čardášovou princeznu

  • 0
Temperament maďarského čardáše a nonšalance vídeňského valčíku. Šaldovo divadlo v Liberci si připravilo pro své návštěvníky jednu z nejslavnějších operet. Čardášová princezna skladatele Emmericha Kálmána bude mít premiéru už v pátek, druhá premiéra bude v neděli 18. prosince.

Podle šéfa liberecké opery Karola Kevického je Čardášová princezna poslední rest z covidového období. Původně ji chtělo divadlo uvést v předchozí sezoně.

„Opereta je zneuznávaný žánr, ale z mého pohledu neoprávněně. Operety typu Čardášová princezna nebo Veselá vdova jsou nesmírně náročné i po stránce pěvecké a neodlišují se náročností od oper. Plus musí interpret na jevišti ještě tančit a mluvit,“ sdělil Kevický.

Podle režisérky inscenace Magdaleny Švecové se nejedná o prvoplánově jásavý titul. „Dílo je opředeno zvláštní nostalgií. Zrcadlí mimo jiné svět rozpadající se monarchie,“ uvedla Švecová, která režíruje operetu poprvé a doposud se věnovala spíše opeře, tanci a výjimečně činohře.

Autorem hudebního nastudování je mladý dirigent Josef Kurfiřt, podle kterého přináší Kálmánova opereta řadu až nečekaných emocí.

„Skladatel dokázal prakticky každému valčíku vtisknout jiný ráz, od veselých hudebních čísel přes melancholická až po vyloženě hluboce smutná. Hudba krásně odráží emoce toho, co se děje na jevišti,“ vysvětlil dirigent.

Liberecká inscenace slavné operety zaujme i výtvarnou stylizací, v níž dominují barvy bordó a smaragdová. Centrálním prvkem scény bude kruhové jeviště a čtyři otočné separé boxy. „Umožní nám na scéně divadla odehrát mnoho dílčích situací,“ vysvětlil scénograf David Janošek.

V hlavní roli šantánové zpěvačky a divy Sylvy se alternují Tereza Mátlová a Miroslava Časarová. Ani pro jednu to nebylo první setkání s touto rolí.

Postavy jejího partnera se zhostili Dušan Růžička a Josef Moravec. V dalších rolích budou hrát a zpívat Martin Stránský, Blanka Černá, Veronika Kaiserová, Stanislava Kozubíková a další.

Emmerich Kálmán začal operetu Čardášová princezna komponovat v roce 1914 během svého pobytu v Mariánských Lázních. Příběh vypráví o velké lásce mezi zpěvačkou budapešťského kabaretu Sylvou a vídeňským knížetem Edwinem.