Berzdorfské jezero je mezi Čechy oblíbené.

Berzdorfské jezero je mezi Čechy oblíbené. | foto: Jan Pešek, MF DNES

V Berzdorfském jezeře v Sasku jsou paraziti, způsobují svědivou vyrážku

  • 8
Čechy hojně vyhledávané Berzdorfské jezero poblíž saského města Görlitz hlásí problém. Na tamní hygienickou stanici už se obrátilo několik lidí, kteří mají po koupání ošklivou kožní vyrážku. Jsou to rudé fleky, které velmi nepříjemně svědí.

Vzdáleně vyrážka připomíná bodance od hmyzu nebo skvrny způsobené přemnoženými sinicemi. Někteří lidé mohou mít i bolavé puchýřky.
Ve skutečnosti je to takzvaná cerkáriová dermatitida.

Cerkáriová dermatitida

  • alergické kožní onemocnění vyvolané průnikem larev (cerkárií) ptačích motolic do kůže
  • do vody se uvolňují cerkárie z vodních plžů, volně plavou a do lidské kůže vnikají při koupání, cílovým hostitelem jsou pro cerkárie vodní ptáci
  • při kontaktu s kůží člověka do ní proniknou, nejsou v ní však schopny přežít, a tak po několika dnech hynou

Tu způsobují larvy motolic, zvané cerkárie. Jde o mikroskopické parazity, kteří napadají hlavně kachny a labutě. A těch je u Berzdofer See velké množství.

„Za poslední dobu jsme evidovali šest osob s touto svědivou vyrážkou,“ řekla mluvčí Zdravotního úřadu města Görlitz Julia Bjar. Podle ní zatím není jasné, zda se cerkárie vyskytuje pouze v zálivech jezera, kde se kachny a jiné vodní ptactvo nejčastěji zdržují, nebo je postiženo celé jezero.

Podle hygieniků ale není svědivá kožní vyrážka způsobená motolicemi životu nebezpečná. Postižený člověk mívá pupínky zhruba čtyři dny.

Jako prevence proti cerkáriím fungují voděodolné opalovací krémy, i když ne stoprocentně. Důležité je vyhýbat se při plavání porostům vodních rostlin.

Po koupeli se doporučuje otřít se pořádně ručníkem. Tím se cerkárie setřou ještě před zavrtáním do kůže. V ručníku sušícím se na slunci paraziti rychle uhynou.

Loni se cerkárie objevily také na Olbersdorfském jezeře u Žitavy, v Libereckém kraji s nimi byly v minulosti opakovaně potíže na koupališti v Zákupech.

Před pěti lety se objevily cerkárie také ve Velkém boleveckém rybníku v Plzni.

Berzdorfské jezero v Sasku

Berzdorfské jezero v Sasku

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz