Autobusové nádraží v Jablonci | foto: Město Jablonec

Přesný odjezd autobusu prozradí kód, cestují si ho načte do mobilu

  • 6
Modernější informační systém na zastávkách autobusů v Jablonci zavedla Jablonecká dopravní. Jízdní řády na zastávkách jsou vybaveny QR kódy, které když cestující načte do svého mobilního telefonu, zjistí nejbližší odjezd spoje ze stanoviště, na němž se právě nachází.

„Když naskenujete QR kód v pravém horním rohu vyvěšených jízdních řádů, zobrazí se ve vašem mobilu stránka vyhledávače s odjezdy nejbližších spojů MHD ze zastávky, kde stojíte, a to včetně aktuální informace o zpoždění. Z této stránky lze přes menu pak přejít na další funkce vyhledávače. Nové QR kódy jsou na vylepovaných jízdních řádech od listopadu 2023, snadno je poznáte podle podtrženého slova ‚odjezdy‘ vlevo od QR kódu,“ vysvětlil novinku Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní.

Další novinkou na webu městské společnosti je mapa aktuálního provozu MHD. Na ní jsou zobrazené všechny právě jedoucí spoje a zastávky.

„Po zapnutí nebo kliknutí na spoj se zobrazí jeho trasa na mapě a detail s dalšími informacemi, tedy výchozí a cílová zastávka s možností rozkliknutí všech zastávek a časů, aktuální a následující zastávka, aktuální zpoždění a čas poslední formace z vozidla. Jakmile kliknete na zastávku na mapě, zobrazí se zjednodušený přehled odjezdů spojů z ní,“ objasňuje Wejnar.

Webové stránky s jízdními řády jablonecké městské hromadné dopravy fungují od loňska. Jsou přizpůsobeny jak pro zobrazení v počítači, tak v tabletu nebo v mobilním telefonu.

1. června 2018