Výstava uctí předčasně zemřelého režiséra

Divadelní ústav ve spolupráci s Galerií Art Factory připravují výstavu k nedožitým čtyřicetinám režiséra Petra Lébla. Ten se před pěti lety oběsil v divadle Na Zábradlí. Expozice Petr Lébl: 1 : 1 připomene režiséra prostřednictvím autentických předmětů, dokumentů i fragmentů dekorací.

Kurátorka Vlasta Smoláková na přípravě spolupracuje s Egonem Tobiášem. 

Právě s ním Lébl v roce 1992 vstoupil na profesionální scénu, když v tehdejším divadle Labyrint na Smíchově uvedl českou premiéru jeho hry Vojcev.

Podle pořadatelů se v expozici objeví i několik překvapivých exponátů. Vernisáž výstavy je naplánována na začátek května.

Výstava přiblíží Léblovo amatérské období v divadle DOPRAPO a zaměří se na jeho práce v pražském Divadle Na zábradlí, jehož byl uměleckým šéfem.

Expozice má věnovat pozornost i Léblově činnosti na jiných scénách, například v pražském Národním divadle a Národním divadle Habima v Izraeli, a také jeho grafické tvorbě a publicistice.

V prosinci roku 1999 režisér dobrovolně odešel ze světa. "Šlo o permanentní dlouhodobý stav duše," komentovala to tehdy ředitelka Divadla Na zábradlí Doubravka Svobodová.

Lébl v Bratislavě
Právě v těchto dnech je výstava s názvem Petr Lébl - Nejsem výtvarník otevřena v Českém centru v Bratislavě. Vznikla ve spolupráci Divadelního ústavu s festivalem Divadlo v Plzni.

Lébl vystudoval režii, scénografii a autorské herectví na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění a patřil k největším fenoménům českého divadelnictví 90. let.

Jeviště v jeho pojetí bylo místem pro nevázané hraní, jehož mezníkem byla pouze umělcova imaginace. Jeho vyhraněné divadelnictví rozdělilo diváckou obec i uměleckou kritiku do nesmiřitelných táborů bezvýhradných ctitelů a zarytých odpůrců.

Předmětem obdivu a terčem kritiky byla jeho záliba v nečekaných kontrastech, bizarních detailech, vášeň pro mystifikaci a inscenační fantazie.