Výstava Siena v Praze přibližuje tradici 500 let vzájemných vztahů

- Pražský Šternberský palác hostí od 21. dubna do 2. července výstavu nazvanou Siena v Praze: dějiny, umění a společnost. Expozice vznikla díky spolupráci Státního ústředního archivu v Praze a italské univerzitě v Sieně. Výběr exponátů vychází z historických vztahů mezi českými zeměmi a Sienským státem od středověku do konce devatenáctého století. Ve Šternberském paláci jsou k vidění obrazy, psané dokumenty, knihy a staré tisky, mapy a plány či kresby. Raritou výstavy je kolekce sienských středověkých deskových obrazů zapůjčených z Itálie.

Záměr výstavy vyplynul z dlouhodobé spolupráce sienské univerzity a českého Státního ústředního archivu. V roce 1997 se v Sieně ve spolupráci s českou stranou uskutečnila výstava dokumentů, map a plánů k Sienskému státu z Rodinného archivu toskánských Habsburků, který je součástí Státního ústředního archivu v Praze.

Rodinný archiv toskánských Habsburků se zachoval na českém území díky tomu, že v roce 1918 došlo k zestátnění veškerého habsburského majetku československým státem.

Výstava je rozdělena do čtyř tématické části:
1. Dějiny umění
Obrazy ze sbírek Národní galerie v Praze a od italských partnerů výstavy.

2. Velké osobnosti
Postavy papeže Pia II., generála třicetileté války Ottavia Piccolominiho, lékař na dvoře císaře Rudolfa II. Pietra Andrea Mattioliho a dalších.

3. Kulturní vztahy
Exponáty dokumentují cesty šlechticů a studentů z českých zemí do Sieny za vzděláním a činnost sienské univerzity, kterou podporovali toskánští Habsburkové.

4. Historie a kartografie
Ručně kreslené a kolorované mapy a plány pocházející z dílen toskánských kartografů a rytců z 18. a 19. století.

27. května v 19:00 se v pražském Šternberském paláci koná při příležitosti výstavy koncert souboru Capella Regia Musicalis nazvaný Pět století evropské hudby v Toskánsku.
   

Zápis o darování náchodského panství císařem F. O. Piccolominimu z 15. 11. 1636.

Pietro Lorenzetti a "Řeholnice sv. Marty": Panna Marie s dítětem.

Mattioliho herbář.

Giorgio di Giovanni (zemřel 1559): Orfeus hrající zvířatům.

Giorgio di Giovanni (doložen v Seině 1538, zemřel 1559): Endimion a Selené.