Virtuální žena jako ideál krásy

Hlavním motivem výstavy Anny Neborové, která byla zahájena v Galerii Behémót v Praze, je žena a její "Tiché útoky" na své okolí. Už dávno jsou tytam doby, kdy plavovlasé a méně inteligentní krásky v románech vítězily nad svými tmavovlasými sokyněmi. Nicméně až do současnosti si ženy uvědomují, že jejich hlavní zbraní je jejich vlastní tělo a krása.

Právě na tuto skutečnost se Neborová zaměřila a na všech vystavených plátnech zachycuje současnou posedlost po kráse. Ke zvolenému tématu autorka přistupuje s lehkou hravostí, nezaměřuje se na ženu jako takovou, ale pojímá ji jako symbol. I výtvarné zpracování obrazů má navodit dojem krásky z billboardu, obálky časopisu či televize, které v současnosti určují ideál krásy.

Dnešní virtuální ženu, která má za úkol plnit sny a ideály druhých, Neborová zachycuje v zářivých barvách téměř až s fotografickým vyzněním. Každá dívka zobrazená na jednotlivých plátnech má svou vlastní psychologii a poslání, které vysílá do svého okolí.

Anna Neborová se narodila 1. září 1968 v Praze. Po absolvování výtvarné specializace na pražském gymnáziu Na Pražačce studovala v letech 1987-1994 na Akademii výtvarných umění u profesorů Ptáčka, Sopka a Dlouhého. Vystavovat začala rok před ukončením vysoké školy několika skupinovými projekty. Samostatné expozice připravuje od roku 1997.

Obraz z výstavy Anny Neborové Tiché útoky

Obraz z výstavy Anny Neborové Tiché útoky.

Plátno z výstavy Anny Neborové Tiché útoky.

Plátno z výstavy Anny Neborové Tiché útoky.

Plátno z výstavy Anny Neborové Tiché útoky.