Ve Stromovce vznikne nový altán i rybníky

- Soutěže se zúčastnily čtyři desítky architektů. Z klání vyšel jako vítěz tandem architekt Radko Květ a akademický sochař Patrik Vlček. Zbylé nejzajímavější návrhy si můžete až do 12. září prohlédnout v pražském Paláci Adria, kde jsou k vidění společně s fotografiemi z Keni tenistky Martiny Navrátilové. Sama Navrátilová je čestnou členkou sdružení 3duby a nad jeho iniciativou převzala záštitu. U příležitosti projektu Pahorek také nedávno sehrála exhibiční turnaj.

Letos uplyne přesně tři sta deset let od doby, kdy v srdci Stromovky vyrostl mezi tehdy ještě malými duby osmiboký altán. Celou podobu stavby, která kdysi stála uprostřed rybníka na malém pahorku odkud pravděpodobně začínaly královské lovy, se autorům projektu nikde nepodařilo nalézt. Proto společně s magistrátem vypsali veřejnou soutěž.

V komisy zasedli kromě člena ze sdružení Pahorek například generální ředitel České televize Jakub Puchalský, herečka a malířka Iva Hüttnerová nebo profesor Kurt Gebauer z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Komisy pak předsedal sám primátor hlavního města - architekt Jan Kasl.

"Objekt – socha´ v sobě ukrývá odkazy na historii, místo, materiál i člověka. Historie: gotika vertikální konstrukce, barokní půdorys, opláštění ve tvaru válečné helmice. Člověk: sochařsko – řemeslné zpracování. Příroda: dubová konstrukce. Mystika: svatyně. Místo: maják na ´ostrově´ ", píše se v katalogu k výstavě o vítězném návrhu, který skutečně připomíná jakousi svatyni, jež by mohla být zasazena do pravěkých keltských oppid. Plášť stavby naproti tomu zase nemá daleko k modelu nějakého vesmírného stroje. Výsledek je tedy stavba, která v sobě kombinuje budoucnost s dávnou minulost, modernost s prastarou tradicí.

Kromě zmíněného altánu plánuje Sdružení Pahorek ve Stromovce nejen obnovu zeleně, ale také cest, dětských hřišť a rybníků, které v této oáze pražských Holešovic bývaly.

Výsledky soutěže o podobu altánu ve Stromovce: Palác Adria, Národní tř, 40, 12.6 - 12. 9.

Vítězný návrh, autoři Ing.arch. Radko Květ a Akad. soch. Patrik Vlček

Vítězný návrh

2. místo, autor Ing. arch. Roman Svojanovský

3. místo, autorka Klára Bémová, studentka VŠUP

3. místo, autor Ing. arch. František Troják