Konec starých časů na Montmartru. Obraz van Gogha bude poprvé na veřejnosti

  • 0
Poté, co byl více než 100 let ukrytý za zavřenými dveřmi v soukromé sbírce, se v následujících týdnech na veřejnosti poprvé objeví malba pařížské ulice od nizozemského impresionisty Vincenta van Gogha. Vystaví ji aukční síň Sotheby’s, která na konci března uspořádá dražbu obrazu z roku 1887.

Hodnotu díla s názvem „Pouliční výjev na Montmartru“ odhadla na pět až osm milionů eur, tedy v přepočtu 130 až 208 milionů Kč. Dražba je na programu 25. března, Sotheby’s předtím plátno vystaví v Amsterodamu, Hongkongu a Paříži, napsala agentura Reuters. Zpravodajka britské BBC Lucy Williamsonová soudila, že by se jednalo o velmi výhodný nákup, pakliže by se „naprosto neuvěřitelný“ obraz prodal za částku ve výše uvedeném rozmezí.

„Mohl to klidně namalovat dnes ráno,“ řekla. „Barvy jsou tak jasné,“ dodala.

Podle Sotheby’s olejomalba vznikla v první polovině roku 1887. Je součástí série, kterou van Gogh vytvořil, zatímco pobýval v Paříži u svého bratra Thea. Malíř na plátně zobrazil pár procházející kolem plotu před polorozpadlým větrným mlýnem v pozadí. V době, kdy obraz vznikl, měla oblast Montmartre, která je dnes součástí širšího pařížského centra, ještě venkovský nádech, podotýká BBC.

Van Gogh o rok později francouzskou metropoli opustil a v červenci roku 1890 se zastřelil. Jeho pařížský „pouliční výjev“ byl od začátku ve vlastnictví jisté francouzské rodiny a podle Sotheby’s jej dosud širší veřejnost mohla spatřit jen v katalozích, vystaven nebyl nikdy.

„To, že se na trhu objevilo dílo takového kalibru a z tak ikonické série, je nepochybně významnou událostí,“ komentovala vývoj aukční síň. Podotkla, že jen malý zlomek van Goghovy tvorby ze zmíněného pařížského období zůstává v soukromém vlastnictví. Současného majitele obrazu s větrným mlýnem neidentifikovala.

,