Joanne Kathleen Rowlingová

Joanne Kathleen Rowlingová - Spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, autorka knih o Harrym Potterovi. | foto: Profimedia.cz

Trojrozměrná Rowlingová jí na stěně galerie

V londýnské Národní galerii odhalila Joanne Kathleen Rowlingové svůj nový potrét. Obraz má trojrozměrnou perspektivu a jeho autorem je britský umělec Stuart Pearson Wright.

Rowlingová, která se na veřejnosti objevuje jen zřídkakdy, pózovala Wrightovi dvakrát na svém sídle v Pertshire. Zachytil ji, jak sedí u stolu a jí vařené vejce s toasty.

"Tento obraz mě vystihuje lépe než jakákoliv dřívější fotografie. Při jeho tvorbě jsme se se Stuartem hodně nasmáli a je pro mě velkou poctou, že se ocitne ve sbírce Národní galerie," prohlásila čtyřicetiletá Rowlingová při slavnostním odhalení.

Vařené vejce a toasty nakrájené na proužky prý symbolizují tři děti Rowlingové.

"Mě přitahovala hlavně proto, že obdivuji ženy, které dokáží úspěšně zkombinovat mateřství s tvůrčí kariérou," řekl Wright.

Wright také portrétoval vévodu z Edinburghu. Jedno z jeho neobvyklých děl zachycuje prince Philipa s mouchou na nahém rameni a s řeřichou vyrůstající z jeho vztyčeného prstu.