Švihák Cecil Beaton

- Dandysmus v podání Cecila Beatona, který o sobě nerad slýchával jako o fotografovi, protože se považoval za všestraného umělce, má kořeny v edvardovské éře, která ovlivnila anglickou společnost na počátku století. Cecil Beaton se narodil právě v době kralování Edvarda VII., a tak není divu, že se v něm uvelebila touha spojit divadlo, tehdy nejoblíbenější zábavu všech společenských tříd, dohromady s módou a krásou. Přestože ho zprvu jeho odpůrci odsuzovali za umělost, snobství a přehnané výplody fantazie, později museli uznat, že dandysmus se dá chápat jako nový pohled na svět a tím pádem jako nový druh umění.

Cecil Beaton velmi brzy pohopil sílu sdělovacích prostředků, které nevyužíval jen k vydávání fotografií, ale také k vylepšení svého profilu prostřednictvím různých anonymních historek uveřejněných v tisku. Proto mu náleží místo mezi prvními mediálními umělci světových parametrů.

Málokterý britský fotograf může s Beatonem, skutečným dandym, soupeřit, co se týče množstvá žánrů a námětů. Beaton totiž během šesti desetileti pozoruhodné práce svým fotoaparátem zachytil nejen řadu módních fotografií, ale vytvořil i řadu dokumentárních a válečných reportáží a stal se autorem nejpozoruhodnějších komerčních i osobních projektů.

"Dandy" dvacátého století za sebou zanechal portréty všech významných osobností, které tomuto století náleží. Stýkal se s Pablem Picassem, Gertrudou Steinovou, Salvadorem Dalím, vytvořil podobizny královny Alžběty, Marilyn Monroe, Andyho Warhola, Micka Jaggera a dalších. Nikdy se však nenechal nikým ovlivnit a žil ve vlastním světě, který sám přirovnával k divadelním dekoracím. Není divu, že zrovna on získal v roce 1964 dva Oscary. Navrhl totiž kostýmy a scénu k divadelnímu a filmovému zpracování My Fair Lady.

Pokud jste ještě nikdy neviděli fotografie tohoto slavného umělce, máte možnost si je prohlédnout do 16. května v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě, než se výstava přesune do dalších českých měst.

Pokračování výstavy:
25. 5. - 28. 6.  X Centrum, Galerie Maecenáš, Plzeň
3. 7. - 29. 8.    Galerie umění Karlovy Vary
2. 9. - 17. 10.  Dům umění města Brna

 

Mick Jagger, 1968