Milena Dopitová

Milena Dopitová - Fotografie Mileny Dopitové, vystavená v rámci přehlídky Sixtysomething (2005) | foto: Galerie Jiří Švestka

Přichází stáří a zve vás dál

V Dubaji budou mít sedm divů světa, v Česku se o slovo hlásí stáří a komunistické výlohy. Na začátek sychravého podzimu podzimu ideální téma.

TIP TÝDNE
Milena DopitováPražská Galerie Jiří Švestka uspořádala pod názvem Sixtysomething výstavu české výtvarnici Mileně Dopitové, jejímž centrálním tématem je stárnutí a stáří. Po premiéře v neworkské galerii Ronald Feldman Fine Arts je výstava českou premiérou tohoto projektu.

Pro dvaačtyřicetiletou výtvarnici je charakteristická v přítomnost sociologického podtextu - součástí jejích konceptů je zpravidla studium člověka jako součásti sociálního prostředí. V projektu Hádej, jestli jsi můj přítel (1999) jde o obraz dospívající mládeže, v projektu Oholit, nalíčit (2000) jde o otázky spojené s koncem života. Název Sixtysomething předznamenává generaci po šedesátce.

Projekt zachycuje pomocí videa a velkoformátových fotografií dvojici starších žen procházejících se po městě, hrajících na klavír či popíjejících čaj. Dopitová je nejen autorkou projektu, ale se svojí sestrou, jednovaječným dvojčetem, i protagonistkou příběhu. Inspirací jí byl pohled na tanečníky - seniory, kteří tancují při dechovce v parku Stromovka. Ze záběrů je patrné emocionální zaujetí, jež během tance prožívají. Audiovizuální část Sixtysomething doplňují objekty motýlích křídel, jež mohou odkazovat k prchavosti okamžiku a pomíjivosti lidského života.

STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU
Antonín KratochvílKratochvíl.
Brněnský Dům umění přichystal retrospektivní výstavu v USA žijícímu fotografovi Antonínovi Kratochvílovi (1947), který v současné době patří k předním světovým fotožurnalistům. Od sedmdesátých let se soustředil na sociálně orientovanou dokumentární fotografii. Vedle dokumentární reportáže se fotograf věnuje rovněž portrétování známých osobností z oblasti filmu a současné hudební scény. Výstava končí 13. listopadu.

Čestmír SuškaSuška. Ve stejné instituci a ve stejný čas probíhá výstava člena skupiny Tvrdohlaví Čestmíra Sušky, nazvaná Práce z Vermontu etc. Sochař Čestmír Suška (1952) kombinuje geometrické tvary s přirozeným povrchem různých materiálů, zejména dřevěných kmenů. Vytváří rozměrnější a časově náročné práce, v poslední době pracuje i s kamenem a využívá technologie skleněné plastiky. První brněnská výstava představí monumentální práce s posledního období.

2.0.0.3. Pražská galerie A.M.180 pořádá od 19. září výstavu slovenské umělecké skupiny 2.0.0.3., která sdružuje studenty fakulty umění košické Technické univerzity Mikuláše Podprockého, Lucii Dovičákovou a Tomáše Bujňáka. Skupina se momentálně orientuje především na nová média a technologie, vystaveny budou zvukové instalace a videoinstalace. 

CO SE DĚJE
Itálie, ŘímModerna v Římě.
Po letech vyhrocených diskusí bude v historickém centru Říma odhalena budova muzea Ara Pacis od amerického architekta Richarda Meiera. Minimalistická novostavba, v níž se ukrývá oltář míru vztyčený v prvním století císařem Augustem na počest jeho válečných vítězství, bude slavnostně zpřístupněna 23. září - po pěti letech od zahájení stavby.

Sedm divů světa. Město s některými ze sedmi divů světa v životní velikosti se chystá vybudovat dubajský emirát. Repliky staveb budou sloužit jako obytný komplex s byty, obchody, kancelářemi i hotely. Tři z budov v novém městě nazvaném Sokolí město divů budou představovat Velkou pyramidu z egyptské Gízy, visuté zahrady Semiramidiny a maják v Alexandrii. Další budou replikami Eiffelovy věže, indického mauzolea Tádž Mahál, šikmé věže v Pise či Velké čínské zdi.

Skončilo bienále. Mezinárodní bienále současného umění Národní galerie navštívilo v Praze za uplynulé tři měsíce více než 27 tisíc lidí. Před dvěma roky stejná akce přilákala necelých 14 tisíc návštěvníků. Výstava, uzavřená v neděli, se uskutečnila vedle Veletržního paláce také v paláci Kinských a v Anežském klášteře. Představila se na ní díla zhruba 400 umělců.

NA POSLEDNÍ CHVÍLI
NakupujiNakupuji.
V pražské Galerii Václava Špály končí 29. září projekt Nakupuji. Výkladní skříně komunistické éry, sestávající ze snímků kanadsko-amerického fotografa Davida Hlynského, který na konci studené války při svých cestách zdokumentoval podobnosti v každodenních potřebách obyvatel Západu a Východu. Z několikatisícového množství fotografií vybral 67 snímků výkladních skříní komunistických obchodů, poukazujících na to, že při nakupování je samo ideologií.

Vzpomínky na Brazílii. V pražské galerii La Femme končí 25. září výstava sestávajících z obrazů vytvořených během druhé umělecké mise galerie v Brazílii na jaře 2005. Projektu se zúčastnili výtvarníci Roman Brichcín, Tomáš Hřivnáč, Jiří Mocek, Josef Velčovský a fotograf Ivan Král.