Plynutí času v podání Lukáše Rittsteina

Výstava Lukáše Rittsteina ve výstavní síni Mánes představuje šest osobitých plastik, které se vážou k autorovu niternému životu. Všechna díla byla vytvořena během posledních dvou let a zaměřují se hlavně na lidské tělo. Práce tedy nezdůrazňují formální estetiku, ale jde o zachycení momentek stavu duše se zaměřením na svět gayů.

Výstava Momentky zachycuje nejrůznější krystalizující vzpomínky či deníkové záznamy. Začíná vzpomínkou na bezstarostné mládí v podobě plastiky Sladkých šestnáct, doplněné o zvukový doprovod stejnojmenné písně. Jde o jakési vykročení vstříc do reality života, uvědomování si vlastní identity a skutečnosti, že dětství už dávno pominulo.

Rittstein se mimo jiné zabýval motivem osudu a jeho ovlivnitelnosti. Téma přirovnává v plastice Nepolapitelná ke kapce vody. Ta vlivem vnějších okolností ztrácí původní kompaktní tvar, vytéká a vypařuje se, aby nakonec mohla znovu být zachycena v podobě kapky vody.

Za dobu své tvorby si Lukáš Rittstein vybudoval osobitý způsob výtvarného projevu založený na tzv. výtvarných reciklacích. Velké plastiky skládá dohromady z hotových starších prací (vlastních i jiných autorů), které dává do kontextu s novou částí uměleckého díla. Tento postup může být popsán jako uvědomování si plynutí času.

Lukáš Rittstein se narodil v červenci 1973. Vystudoval Střední odbornou školu Václava Hollara v Praze a poté Akademii výtvarných umění v Praze v sochařském ateliéru a v ateliéru monumentální tvorby. Na sklonku podzimu a zimy 2000 absolvoval stipendijní pobyt v Headlands Center for the Arts v Sausalitu v Kalifornii. Od roku 1995 autor vystavuje na společných i samostatných výstavách. Jeho díla jsou zastoupena ve Sbírce moderního a současného umění Národní galerie v Praze a ve Státní galerii ve Zlíně. V roce 1999 výtvarník získal Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Lukáš Rittstein - celkový pohled

Lukáš Rittstein 1

Lukáš Rittstein 2

Lukáš Rittstein 3

Lukáš Rittstein 4