Pivrncův táta léčí humorem

- “Myslím si, že s humorem jde všechno lépe. Doufám, že moje vtipy pomáhají zdravím lidem k dobré pohodě, o to víc bych si přál, aby nemocným pomohly dvojnásob,” říká několikanásobný mistr republiky v jízdě na bobech, především však kreslíř vtipů Petr Urban, který vdechl život nesmrtelné postavičce Rudovi Pivrncovi. Nejen Pivrnce, ale i další figurky z jeho humorných obrázků můžete až do 18. června vidět v pražské galerii Ambit, kde probíhá dosud největší Urbanova výstava.

Výstava Petra Urbana (1960) nemá za cíl pouze předvést ohromně rozsáhlé dílo jednoho z nejznámějších českých kreslířů vtipů, výtěžek aukce i samotné expozice totiž bude věnován na konto Nadace pro transplantaci kostní dřeně.

Velkou částí autorovi tvorby, o čemž se na výstavě přesvědčit, tvoří vtipy, vtípky, fóry a fórky, jejichž hlavním protagonistou je Ruda Pivrnec, k němuž neodmylitelně patří půllitr se zlatavým mokem. Urbanův humor má jenoho společného jmenovatele, poetickou drsnot, která si nebere servítky. Sex, hospodské pitky i bitky,  uřezejné údy těla a potoky krve tedy u něj nesjou ničím zvláštním.

Sám Urban nikdy pivu příliš neholdoval. Mně pivo chutná, ale nemám játra ze železa," podotýká. Své první pivo si dal až v osmnácti letech, do té doby se věnoval hlavně kreslení a sportu ( kromě řády medailí z českých mistrovství v jízdě na saních si na své konto může připsat i reprezentaci na olympijských hrách v Calgary a Albertville).

Výtvarnou školu Petr Urban nikdy nevystudoval. Vyučil se nástrojáčem, původní profesí se ale nikdy živit nechtěl. Od malička kreslil a vzor si našel v Cyrilu Boudovi. Od doby, kdy publikoval svůj první kreslený vtip v časopise Dikobraz, uplynulo již třináct let. Nyní je jeho Pivnec všeobecně známou postavičkou, která například inspirovala  hudební skupinu Kabát.

Jestliže máte pocit, že vám pivečko i jídlo bude nejlépe chutnat právě v přítomnosti Rudy Pivrnce, můžete se vypravit do některé ze tří hospůdek, které svými vtipy Urban vyzdobil a jejichž je i spolumajitelem.

A kde hledá svoji múzu sám výtvarník? "Často kreslím právě v hospodě. Nasávám zde totiž pohodu, která mě inspiruje,"dodává Urban.

Humor léčí!, galerie Ambit, Jungmannovo nám. 1, Praha 1, 28.6. - 18.7.

...Hele, nechceš si ještě užít?!

" To snad není pravda...von už mrská prutem i ze spaní!"

"...Nepitvej se v tom!!!"

" Okamžitě to sundejte, takovýhle maskáče na nudě netrpíme!"

" Ještě tisíc šest osum desát piv a jsem volnej!"

"Doktore...Pěnička mě vomakával nohama!!!"