Parléře a Mockera připomíná výstava na Hradě

- Osobnosti Petra Parléře a Josefa Mockera sice dělí pět století, ale spojuje společné dílo: stavba katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Oba dva připomíná včera otevřená výstava Stavitelé katedrály ve Starém královském paláci, která je jedním z nejvýznamnějších výstavních projektů Správy Pražského hradu v tomto roce.

"Problém, jak připomenout Parléřovo šestisté výročí úmrtí a přitom se nepustit do marné soutěže s vyčerpávající výstavou o parléřovské huti v Kolíně nad Rýnem před dvaceti lety, jsme vyřešili právě spojením s osobností a prací Josefa Mockera, od jehož úmrtí v tomto roce uplynulo sto let," vysvětlil genezi výstavy Ladislav Kesner ze Správy Pražského hradu.

Rozsáhlejší parléřovská část expozice představuje především jedinečné kousky ze sbírek Hradu - Parléřův originál sochy svatého Václava, který je nejcennějším exponátem výstavy, kamenné originální fragmenty a odlitky a fotografie sochařské výzdoby katedrály, na které návštěvník chrámu nedohlédne.

 "Nezastíráme, že významným aspektem výstavy je i její didaktická funkce: povědomí o středověkém umění je velmi nízké, proto kurátoři výstavy věnovali velký prostor detailnímu popisu jednotlivých částí katedrály," připomněl Kesner.

Autoři expozice, která připomíná dílo Josefa Mockera nejen na katedrále, ale i na Prašné bráně, Karlštejně a dalších památkách, měli zdánlivě jednodušší úkol: osobnost puristického stavitele představují v takové šíři vůbec poprvé. Na druhé straně nebylo jistě jednoduché zachytit rozporuplné názory na jeho dílo, které sahají od úplně zamítavých až po shovívavé.

"Purismus se už v době Mockerovy smrti dávno přežil. Nejsilnější kritiku jeho práce vyslovil ve 30. letech tohoto století Zdeněk Wirth, který Mockerovy přestavby gotických památek zcela odsoudil. Dnes už není odpor k purismu tak silný, i když převládá názor, že ve svých přestavbách šel Mocker dál, než měl," uvedla vedoucí Archivu Pražského hradu Marie Kostílková.

Archiv uchovává největší soubor Mockerových nákresů a plánů, který se zachoval, protože vdova po staviteli většinu jeho pozůstalosti právě ve 30. letech na protest proti kritice práce svého muže spálila. Výstava Stavitelé katedrály - Petr Parléř a Josef Mocker, kterou Správa Pražského hradu považuje za prolog k akci Praha - kulturní metropole roku 2000, by tak mohla otevřít velmi potřebnou diskusi o starších dějinách Pražského hradu, které skýtají mnoho nevyřešených otázek, i o rozporuplném díle stavitele Mockera.

Stavitelé katedrály,Petr Parléř - Josef Mocker: Starý královský palác Pražského hradu, 6.10. - 27. 2. 2000


Témata: Socha, Svatý Václav