Památník k výročí války se odkládá

  • 3
K šedesátému výročí od konce největšího světového válečného konfliktu měl být na Klárově v Praze postaven památník československým obětem druhé světové války. Realizace pomníku, který se měl stát dominantou parku, se však odkládá o rok.

Do té doby zde bude umístěn jeho symbolický základní kámen a informační tabule s vizualizací celého projektu.

"Mrzí nás, že pomník nebude stát již v tomto roce. Čekalo se na to, kdo jej bude nakonec vytvářet. Nastaly také technologické problémy s realizací i se schválením rozpočtu," komentuje zpoždění mluvčí městské části Praha 1 Jan Šlajs.

Již před rokem oslovila radnice Prahy 1 po dohodě s Českým svazem bojovníků za svobodu pět výtvarníků, kteří měli vytvořit návrh pomníku – Ivana Theimera, Vladimíra Preclíka, Michala Gabriela, Jaroslava Rónu a Davida Černého.

Soutěž vyhrál kontroverzní výtvarník David Černý. Jeho projekt, který měl mít podobu dvou vlnících se ocelových státních praporů s otvory ve tvaru lidských tváří, měl symbolizovat české oběti druhé světové války.

Přestože uměleckou hodnotu Černého návrhu nikdo nezpochybnil, realizace jeho vize byla nakonec zamítnuta. Černý byl odbojáři kritizován za své politické názory a protikomunistické vyjádření.

"Je to nejpřímější důkaz toho, jak komunisté získávají zpátky svůj vliv na všech frontách," komentuje situaci David Černý, který věří, že kdyby  provedení památníku zůstalo v jeho rukou, byl by zhotoven včas.

Radnice však nakonec dala přednost návrhu sochaře Vladimíra Preclíka, jehož projekt uspěl v soutěži jako druhý. Podle autora nezáleží ani tak na tom, kdy bude dílo hotovo, jako spíš na jeho kvalitě.

Klárov tak za rok ozdobí Preclíkův sedmimetrový bronzový prapor v barvách české národní vlajky. Podobnou vizi však Preclík prezentoval již začátkem devadesátých let jako pomník americké armádě – v barvách vlajky Spojených států.

Památník přijde i s úpravami zhruba na šest milionů korun. Náklady si mezi sebe rozdělí rovným dílem městská část Praha 1 a magistrát hlavního města.