Obraz Nad Vitebskem

Obraz Nad Vitebskem - Byla ukradena skica k tomuto obrazu "Nad Vitebskem". Její cena je odhadována na jeden milion dolarů. | foto: Archiv

Ojedinělá krádež obrazu má politický motiv

New York - Dosud neznámá skupina aktivistů prohlašuje, že má cenný obraz Marca Chagalla ukradený před dvěma měsíci z Židovského muzea v New Yorku. Nabídla, že obraz vrátí po uzavření míru mezi Izraelem a Palestinci. Tento velmi nezvyklý požadavek byl položen v dopise muzeu, odeslaném 12. června skupinou nazvanou Mezinárodní komise pro umění a mír. Dopis byl odeslán pět dní poté, co byl obraz "Studie pro Nad Vitebskem" ukraden. Jeho cena se odhaduje na jeden milion dolarů.

"Vyšetřovatelé jsou si jisti, že odesílatel zná místo uložení obrazu," řekl mluvčí FBI Jim Margolin. FBI ovšem odmítla zveřejnit text dopisu. Vyšetřovatelé již vyslechli okolo tří set lidí a došli k závěru, že obraz byl ukraden během recepce, která probíhala 7. června večer. Vyšetřovatelé ale neví, jak by muzeum mohlo k míru na Blízkém východě dopomoci.

"Nemohu komentovat obsah dopisu," řekla mluvčí muzea Anna Scherová, "ale když jsme jej dostali, trochu se nám ulevilo - měli jsme naději, že obraz znovu získáme." Muzeum podle ní vypsalo odměnu 25 000 dolarů za informace vedoucí k jeho nalezení.

Obraz má rozměry 20 x 25 cm, je skicou pro malbu "Nad Vitebskem" a byl vytvořen v běloruském Vitebsku v roce 1914. Muzeu byl zapůjčen z ruské soukromé sbírky. Ukazuje muže vznášejícího se nad zasněženým městem.

Znalci výtvarného umění tvrdí, že politicky motivované krádeže uměleckých děl jsou velmi vzácné. Motivem krádeží jsou obvykle peníze. Jediný podobný případ se stal v roce 1994 ve Švédsku, když byl ukraden obraz "Výkřik" od Edvarda Muncha. Odpůrci potratů tehdy prohlásili, že by obraz mohli vrátit, pokud národní televizní stanice odvysílá protipotratový film "Tichý výkřik". Film nakonec nebyl odvysílán, ale obraz byl přesto nalezen - protipotratoví aktivisté ve skutečnosti nebyli do krádeže zapleteni.