Velkoformátový olej s Paris Hilton nazval Američan Terry Rodgers Ústup logiky.

Velkoformátový olej s Paris Hilton nazval Američan Terry Rodgers Ústup logiky. | foto: TORCH Collection

OBRAZEM: Moč, krev i papež v negližé. Začíná výstava překračující hranice

  • 36
Některé snímky děl z výstavy Decadence now!, která začíná 30. září v pražském Rudolfinu, jste mohli vidět v řadě médií. Některé jste třeba sami hledali, jiným se cíleně vyhýbáte. Portál iDNES.cz nabízí ukázku z expozice, jejíž podtitul zní Za hranicí krajnosti.

Nejočekávanější, nejambicióznější, ale i nechutná, odporná či bizarní. Taková přídavná jména dostává výstava Decadence now! v aktuálních článcích deníků a magazínů.

Podívejte se, co na vás čeká v Rudolfinu, kam kurátoři expozici umístili a rozdělili ji do pěti základních kapitol, popisujících jakousi imaginární cestu současného umělce (I. Krajnost sebe: Bolest, II. Krajnost těla: Sex, III. Krajnost krásy: Pop, IV. Krajnost mysli: Šílenství, V. Krajnost života: Smrt).

Erwin Olaf: Carevna Alexandra

Nizozemský fotograf Erwin Olaf se se svou tvorbou prosadil koncem 80. let. Držitel řady prestižních ocenění kombinuje studiovou fotografii s klasickou fotoreportáží. Mezi jeho nejznámější soubory patří Královská krev, z níž pochází i snímek carevny. Olaf je autorem reklamních kampaní pro společnosti Lavazza, BMW, Microsoft a Nintendo, fotil i pro The New York Times Magazine, The Sunday Times Magazin či Elle.

Erwin Olaf - Carevna Alexandra

Nobuyoshi Araki: Bondáže

Letos sedmdesátiletý Araki je jedním z nejkontroverznějších žijících japonských fotografů. Mezi jeho největší fanoušky patří například Islanďanka Björk, které nafotil booklet alba remixů Telegram, a její kolegyně Lady Gaga. Tu Araki fotil pro prestižní časopis Vogue.

Nobuyoshi Araki - Bondages

Jan Van Oost: Mimesi

Vlámský sochař nejčastěji pracuje s motivem sebevraždy. "Jeho plastika oběšené ženy patří do volného cyklu soch, ve kterých se objevuje stejná figura v okamžicích kolapsu, zhroucení, umírání a smrti," připomínají kurátoři Decadence Now!. Zde se prezentuje "něžnější" dílo.

Jan Van Oost - Mimesi

Comenius Roethlisberger: Objekt "VERSACE”

Versace, Dior, Ferrari, Gucci, YSL Lamborghini i Ferrari. Loga nejznámějších světových značek vytvořil Švýcar z cukru a kokainu. Soubor prosvícených tabulek nese název Dearest Constellation, Sweetest Invitation.

Comenius Roethlisberger - Objekt “VERSACE”

Pierre et Gilles: Nina Hagen

Partnerská dvojice Pierre Commoy a Gilles Blanchard pochází z Francie. Pro své stylizované fotografie si sami navrhují scénu a kostýmy, stejný důraz kladou i na retušování při postprodukci. Před jejich objektivem stála kromě Niny Hagen také Madonna, Kylie Minogue, Naomi Campbell, ale i Catherine Deneuve, Paloma Picasso, Jean-Paul Gaultier a Marilyn Manson.

Pierre et Gilles - Nina Hagen

David Bailey & Damien Hirst: Ježíš přikován na kříž

Damien Hirst, jeden z komerčně nejúspěšnějších výtvarníků současnosti, se návštěvníkům pražské výstavy představí jako autor známé černé lebky s názvem Osud člověka. Lidé se s ním mohou seznámit i díky rentgenovému autoportrétu. Krvavá ruka vznikla ve spolupráci s Davidem Baileym a patří do souboru Křížová cesta.

David Bailey & Damien Hirst - Ježíš přikován na kříž

Paolo Schmidlin: Slečna Kitty

Italský sochař Paolo Schmidlin si troufnul rýpnout do nejvyšších sfér. Kromě papeže Benedikta XVI. neuctivě zobrazil i královnu Alžbětu v Pornokrálovně (2006). "U obou těchto plastik se ovšem naskýtá otázka, do jaké míry můžeme či máme umělecké dílo ztotožňovat s jeho případným modelem," vybízejí k diskuzi kurátoři.

Paolo Schmidlin - Slečna Kitty

Gilbert & George: V moči

"Jedna z nejslavnějších uměleckých dvojic současnosti Gilbert a George nazírá sama sebe jako živoucí sochy. Vytváří velkoformátové fotokoláže a používá mimo jiné i lidské exkrementy. V případě tohoto díla jde o pozadí, které je ve skutečnosti kapkou moči pod mikroskopem," připomněla redaktorka MF DNES Klára Kubíčková (více ZDE).

Gilbert & George: In The Piss

Zhang Peng: Touha po štěstí č. 1

Čínský umělec Peng se k fotografii dostal přes malířství. Decadence Now! vybírá z jeho cyklu Red, jehož ústředním tématem je zobrazení ohroženého dítěte. "Malé děti, zejména dívky, jsou zde konfrontovány s neobvyklým prostředím, ztrácejí tak svou přirozenou nevinnost a stávají se v novém kontextu zranitelnými," dodávají organizátoři akce.

Zhang Peng - Touha po štěstí č. 1

Boaz Arad: Předložka z Hitlera

Předložka z Hitlera, jak zní název díla izraelského umělce Arad, je součástí instalace Pokoj lovce nacistů. Místnost, v níž je "preparovaný" vůdce položen, doplňují barevné obrazy svastik.

Boaz Arad - Předložka z Hitlera

Půjdete se na výstavu Decadence now! podívat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 20. října 2010. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 2088
Ano
Ano 1656