J. M. W. Turner - Modern Rome - Campo Vaccino

J. M. W. Turner - Modern Rome - Campo Vaccino | foto: Fabulous Masterpieces

O Turnerův obraz se pralo šest zájemců, prodal se za rekordní částku

  • 2
Za rekordní částku 29,7 milionu liber (908,8 milionu korun) se ve středu v londýnské dražební síni Sotheby's prodal obraz britského malíře J. M. W. Turnera. Odhady přitom počítaly s částkou 12 až 18 milionů liber, napsala dnes agentura Reuters.

Turnerův obraz Modern Rome - Campo Vaccino byl nejdražší položkou aukce starých mistrů a britských malířů. O dílo, které bylo zatím na prodej jen jednou za 171 let své existence, se doslova popralo šest dražitelů a rekordní částka padla po pouhých pěti minutách.

Dosud nejdražším Turnerovým obrazem byl pohled na Benátky nazvaný Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio, který se v dubnu 2006 prodal za více než 20 milionů liber.

J. M. W. Turner - Giudecca, La Donna della Salute and San GiorgioStředeční aukce celkem vynesla 53,5 milionu liber, přičemž téměř polovina dražených děl překonala své původní odhady.

Joseph Mallord William Turner je jedním z nejuznávanějších britských malířů. Žil v letech 1775 až 1851 a je znám především oleji s nejasnými konturami, v nichž odvážně experimentoval se světlem. Tyto originální obrazy se odkláněly od dosavadní akademické tradice a předjímají impresionismus.

,