Adriena Šimotová - Obracení, 2005-2006, detail - pigment, pastel, čínský ruční papír, 106x97,5 cm, soukromá sbírka | foto: Galerie města Plzeň

Neuchopitelné hlubiny a tváře Adrieny Šimotové

Nová samostatná výstava nedávno dvaaosmdesátileté Adrieny Šimotové, instalovaná v Galerii města Plzeň, má schopnost okamžitě diváka uvést do vytržení. Tím, čím tato umělkyně světového významu fascinuje od 60. let: kontrastem křehkosti výrazu a hluboce metafyzickým nábojem svých prací.

Kolekce nazvaná Hosté zahrnuje díla z let 2000–2006. Zhruba tři desítky obrazů jsou v galerijních místnostech rozprostřeny s velkou volností – prochází-li divák mezi nimi, jako by před ním jednotlivé kreace vystupovaly ze stěn, opatrně se klubaly ze zárodečné mlhy.

Ten dojem je daný způsobem, jakým se autorka dotýká svých námětů: lidského těla, tváří a věcí. Šimotová je zpracovává lehce a letmo, své práce ponechává zdánlivě nedokončené, otevřené.

Je umělkyní emotivního gesta, básnířkou přirozeného lyrismu uvolněných, někdy málem abstraktních tvarů a "tělesných" barev – bílé, šedé, šedohnědé a cihlově červené.

Plzeňská výstava představuje Adrienu Šimotovou v několika cyklech. Už jejich názvy symbolizují průzor, který se v jejích pracích na papíře otvírá: Zavřené oči, Židle pro anděla, Nesení břemen, Psané tváře nebo titulní Hosté.

V každém z těchto podmanivých děl rezonuje silný autorčin prožitek skutečnosti i její víra, že to podstatné se neukrývá ve věcech a tvářích, ale kdesi v neuchopitelné hlubině za nimi.

ADRIENA ŠIMOTOVÁ - Hosté
Galerie města Plzně, výstava potrvá do 9. listopadu 2008, vstupné 20 korun.
Hodnocení: 90 %