Jan Zrzavý, jeden z nejslavnějších českých malířů | foto: Jaroslav Brabec

Národní galerie dostane Zrzavého obrazy za miliony

  • 0
Nedávno se pražská Národní galerie mohla těšit z divácky úspěšné výstavy jednoho z předních českých malířů 20. století Jana Zrzavého. Důvod k radosti bude mít v souvislosti s tímto českým umělcem i dnes večer.

Nadace Děti-kultura-sport, jejímž zřizovatelem je holdingová společnost Synot, jí slavnostně předá sbírku 202 Zrzavého děl. Dar, jenž má podle Nadace hodnotu asi 7 milionů korun, převezme ředitel sbírek moderního umění Tomáš Vlček.

Soubor obsahuje kresby, ilustrace a studie k obrazům a významně obohatí sbírky Národní galerie, která nyní obsahuje například vrcholné dílo Kleopatra a dalších více než sto obrazů, patnáct set kreseb, menší soubor grafik a písemností Jana Zrzavého. Velkou část nynější sbírky odkázal v závěti v roce 1975 Národní galerii sám umělec.

Nově nabytá díla budou moci návštěvníci Národní galerie spatřit možná už příští rok v grafickém kabinetu pražského Veletržního paláce.

O sbírku Zrzavého kreseb, která se dnes večer stane oficiálním majetkem Národní galerie, se tato instituce dříve soudila s jejím původním majitelem. "Nadace Děti-kultura-sport se do sporu vložila a vyřešila jej tak, že soubor děl od majitele odkoupila a darovala ho Národní galerii," uvedl tiskový mluvčí Synotu Jiří Hrabovský.

S myšlenkou sbírku darovat NG a rozšířit tím stávající rozsáhlou sbírku Zrzavého prací přišel děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Ivo Barteček.

Společnost Holding Synot s Národní galerií úzce spolupracuje a každoročně poskytuje finanční prostředky na nákupy uměleckých děl.

Prostřednictvím nadace finančně podporuje vedle Národní galerie také Národní divadlo a další instituce v oblasti vzdělávání, volného času dětí a mládeže, kultury a sportu.