Z díla Jiřího Šalamouna

Z díla Jiřího Šalamouna | foto: Galerie Františka Drtikola

Na poctu Šalamounovi, autorovi maxipsa Fíka, je radost koukat

  • 0
Jeden z nejvýraznějších českých kreslířů posledního půlstoletí Jiří Šalamoun vystavuje do 2. června v příbramské Galerii Františka Drtikola. Retrospektiva nazvaná Pidluke-Padluke představuje autorovu tvorbu od 60. let po současnost. Důvod je jasný: autorovi bylo letos v dubnu pětasedmdesát let.

Šalamoun je známý díky knižním ilustracím, osobitým výletům do světa komiksu, a zejména zásluhou seriálu o maxipsu Fíkovi, který realizoval spolu s Rudolfem Čechurou pro Československou televizi v 70. letech. Přestože jde o dílo, které se stalo součástí moderní české popkultury, je v něm mnohem víc – vlastně vše, čím Jiří Šalamoun přispěl k dějinám zdejšího výtvarného projevu.

Z díla Jiřího ŠalamounaJeho výraz působí na první pohled neumětelsky: expresivní až surové tahy a ostrá barevnost deformují jeho obrázky do podoby svérázné grotesky. Šalamounovo vidění je dětsky bezprostřední a jeho humor poučeně absurdní. Inspirace lidovým uměním si u něj podávají ruku s estetikou komiksu. Obraz tu jen málokdy nespolupracuje s literami nebo úryvky textů.

Dvě patra příbramské galerie jej předvádějí v plné síle: jako mistra zkratky a vtipu, žánrových proměn i formálních překvapení. Šalamoun dělal filmové i divadelní plakáty, koláže, výtvarný přepis bajek a faustovských legend a ilustrace tak rozličných autorů, jako jsou Edgar Allan Poe, Charles Dickens nebo Ivan Bunin, a v neposlední řadě vlastní knížky poezie.

Z díla Jiřího ŠalamounaRetrospektivu doprovází speciální číslo novin nazvaných Big Thanks for Big Things – čili Velké díky za velké věci. Šalamounovi žáci a přátelé se tu vyznávají z obdivu k mistrovi.

A příbramská Galerie Františka Drtikola dokazuje od první do poslední vystavené práce, že opravdu je zač děkovat...

Hodnocení: 90 %