Lela Geislerová: Šťáva z mrkve - výstava Generace nula | foto: VŠUP v Praze

Mladý komiks aneb Od Husáka k Darmodějovi

  • 1
Dosud nejreprezentativnější průřez tvorbou nejmladší komiksové generace, a tudíž zprávu o stavu českého i slovenského komiksu nabízí výstava Generace nula.

Výstavu nechtěně charakterizuje jméno Husák. Je totiž určitým kontrapunktem tvůrčí a dramaturgické demokracie celé výstavy. Konkrétně se projevuje podobou někdejšího prezidenta v retropříběhu Jana Turnovce Český komiks 1948-89. Dále je zde zastoupeno výtvarníkem Husákem Jiřím, autorem brilantního seriálku se sfingou.

Expozici tvoří šestadvacet ukázek komiksových děl a deset obřích pláten sedmatřiceti autorů, vesměs narozených v 70. a 80. letech. Kladem je slovenská účast - dílka Matúše Vizára, Andreje Kolenčíka či Martina Šútovce jsou alespoň pohledem do dílny východních sousedů.

Z velkoplošných maleb zaujme "titulní" hravá sídlištní vize Tomáše Kučerovského. V nabídce komiksů vyniká netradiční kresbou Ústřice času Jana Šillera. Výtvarnou čistotu a filozofický podtext přináší Nekonečná tramvaj autora Vhrsti. Nechybí ani známý černobílý seriál Petra Pavlána Komisař Pinzeta.

Výživným folklorním bonbonkem, který nabízí Jiří Zimčík, je Šohaj - súmrak na Slovácku. Vrcholem výstavy je komiks Koule + Krychle Jaromíra Plachého, nejen kresebnou originalitou, ale doslova gejzírem nápadů i několika vrstvami humoru. Osobitý styl a smysl pro jemné nuance příběhu ukazuje Tomáš Chlud v Darmoději.

Atmosféru umocňují ukázky z ateliérů, jimiž si můžete přímo listovat. Také jsou k nahlédnutí některé sešity komiksů. Právě u nich - v konfrontaci s originály - však vyniká alarmující skutečnost, že ani naše polygrafie jedenadvacátého století není schopna věrně reprodukovat původní barvy! Výjimkou potvrzující toto pravidlo je naopak výstavní katalog. Nejen kvalitou tisku, ale i informační hodnotou.

Výstava Generace nula je předvojem velkého projektu EAST 1ST! Ten bude mapovat nejen komiks, ale i oblast animace a další obory vizuální tvorby někdejšího východního bloku. Výtka závěrem: nejen mne šokoval nedělní zavírací termín. Výstava na přelomu Starého Města a Malé Strany, kilometr od Pražského hradu, by měla být jednoznačně k vidění celé víkendy!

Generace nula
Galerie VŠUP, náměstí Jana Palacha 80, Praha 1, kurátor Tomáš Prokůpek. Výstava trvá do 28. března, vstup volný, www.vsup.cz
Hodnocení MF DNES: 70%