Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malichovy skvosty jsou mimo běžné kategorie

  10:31
Nespěchat, koncentrovat se, naslouchat si, vnímat energii světa. Z těchto postojů se rodí dílo vrcholného výtvarného solitéra Karla Malicha (1924). Vyšla mu velká monografie.

Karel Malich: Krajina s věčnem (nerezocelový drát, měď, klidník, bronz, barva 256 x 124 x 238 cm, 1979-1985) | foto: repro z knihy

O Malichově monografii nejprve něco, co je vidět na první pohled - tedy pokud ji držíte v ruce, poněvadž žádná reprodukce onen vizuální i hmatový zážitek nemůže zprostředkovat.

Tahle kniha se vymyká běžným kritériím na výtvarnou publikaci, minimálně tuzemským měřítkům určitě. Použitý papír je tak silný, natolik vysoké gramáže, že čtenář má dojem, že listuje albem.

Reprodukční kvalita je špičková. Vazba působí monumentálně a stylové kartonové pouzdro dokonává dojem jakéhosi vědomí věčnosti, s nímž se ten svazek rodil. Výše nákladu podtrhuje exkluzivitu a také to, že cena Malichovy publikace sotva kdy bude nižší, než je teď, a to rozhodně není lidová.

Srp v silovém poli
Kunsthistorik Karel Srp začal na Malichově monografii pracovat před více než dvaceti lety. Připravoval ji pro nakladatelství Odeon. Sice ji dokončil, avšak Odeon mezitím ve své tehdejší podobě zanikl a z vydání sešlo.

Dnes Srp přiznává, že je tomu rád, neboť koncepci chystané knihy považuje ze současného hlediska za nedostatečnou. Průběžně na monografii dále "kutal", v roce 2004 byl kurátorem umělcovy dosud největší retrospektivy, uspořádané Galerií hl. m. Prahy (té Srp nyní šéfuje).

Srpovo dlouhodobé a důvěrné pobývání v silovém poli Malichovy tvorby i osobnosti je patrné odprvních odstavců jeho vykladačského textu. Snad každý tah štětcem, každý ohyb kovu, každou čárku ve skicáři či deníku, které Malich kdy provedl, Srp zná a dokáže vyložit.

Pravda, první textová stránka v knize vysílá varovné signály: "Karel Malich od narození věděl, že chce být malířem," zní úvodní věta; jistě se to tak říkává, ale fakticky jde o nesmysl.

O pár řádek níž se pro změnu nachází zbytnělá kumulace slov: "Malichovo od konce šedesátých let narůstající stále častější odkazování k dětství jako k věku nevinnosti..." Ale výskyt vyjadřovacích much vzápětí mizí a Srp vytrvale a důkladně, víceméně chronologicky seznamuje čtenáře s vývojem Malichovy tvorby.

Je však třeba si zvyknout na to, že jednotlivé kapitoly jsou cosi jako plásty, které pisatel přes sebe částečně překládá, takže určitá konstatování se překrývají, variují.

Rovněž je nutno přistoupit na to, že Karel Srp daleko více interpretuje takříkajíc Malicha z Malicha než z kontextu dobového českého a světového umění, i když některá srovnání se zde vyskytují. Je to typický Srp, prodlévavý popisovatel a analytik výtvarných děl.

Až k atomům
Svazek obsahuje více než 450 buď reprodukcí Malichových maleb, kreseb, grafik, zápisků, anebo fotografií jeho objektů a drátěných plastik. Zejména fotografie drátěných plastik jsou provedeny vynikajícím způsobem (autorství těchto snímků je bohužel neurčitelné, v tiráži jsou jen vyjmenováni všichni v knize zastoupení autoři fotografií).

Zdokumentovat Malichovy drátěné plastiky je totiž titanově tvrdý oříšek a například u té, kterou Srp považuje za zcela zásadní - Ještě jedno pivo? (1976) - se obrazovou představu o celku plastiky nepodařilo zprostředkovat beze zbytku. Ale evidentně převažují fotografie vynikající, které se například malou hloubkou ostrosti a zaměřením na detail snaží ukázat
hmotné "atomy", z nichž se Malichovo tvoření sestává.

Svazek je vůbec takovými detaily, "rozpálenými" na dvě tiskové strany, pravidelně rytmizován. Maximalistickým nárokům, které publikace sama na sebe klade, však některé z těchto dvoustránkových detailů nedostojí: nejspíše zvětšení, vytažení reprodukce je již takové, že se projevuje nepatrný rozpad bodů, zrnění světlocitlivého materiálu. Ale to již uplatňujeme měřítka možná až nelidská...

Každopádně: kdo chce porozumět světu Karla Malicha, jedinečnému zjevu mezi současnými českými umělci, nemůže tuto monografii pominout.

Karel Malich
Text Karel Srp, grafická úprava Robert V. Novák. Vydala Galerie Zdeněk Sklenář, Praha 2006 (dodáno na trh 2007), 456 stran, celkový náklad 950 výtisků, cena 4600 korun (se serigrafií signovanou a číslovanou Karlem Malichem 8700 korun).
Hodnocení MF DNES: 90%

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...