Louisiana - foto 4

Louisiana - foto 4 - Galerijní prostory obklopuje park plný soch | foto: iDNES - Veronika Hankusová

Jak propojit umění, architekturu a přírodu

Muzea a výstavní prostory s rozsáhlými sbírkami jsou většinou kulturními dominantami velkých měst. Najdou se však také výjimky. Jednou z nich je Muzeum moderního umění Louisiana umístěné severně od dánské metropole Kodaně přímo v srdci severského venkova. Netradičním umístěním nemá muzeum o návštěvníky nouzi. Na oplátku jim pak poskytuje jedinečnou kombinaci umění, architektury a přírody přímo na mořském pobřeží.
Na snímky z dánské Louisiany se podívejte do fotogalerie.

Lousiana je umístěna do starého parku u mořského břehu, odkud za jasných slunných dní není problém dohlédnout až do Švédska. Muzeum představuje stálou sbírku umění dvacátého století a může se chlubit takovými jmény jako je například Jean Arp, Francis Bacon, Calder, Dubuffet, Max Ernst, Sam Francis, Giacometti, Kiefer, Henry Moore, Picasso, Rauschenberg, Vasarely, Roy Lichtenstein nebo Andy Warhol.

Mimo to každý rok je v Louisianě otevřeno šest až osm krátkodobých výstav současného moderního umění. V této době zde probíhá přehlídka díla americké sochařky Louise Bourgeois Life as Art a německého fotografa Wolfganga Tillmanse View from Above, která o Velikonocích dospěla do závěrečné fáze. Zahrada obklopující všechny výstavní prostory pak slouží jako otevřená aréna moderního sochařství a současně také jako prostor pro relaxaci, pikniky nebo procházky.

Muzeum moderního umění Louisiana založil v roce 1958 Knud W. Jensen jako veřejnou nezávislou instituci. Stavba kulturního stánku probíhala v osmi etapách a v roce 1981 prošla rozsáhlou modernizací. Účelem celého projektu bylo zejména propojit vizuální umění s architekturou a přírodou. Působení na poli výtvarného umění odstartovala v roce 1958 výstava moderního dánského umění.

Sbírka výtvarných prací, kterou muzeum prezentuje, spadá do období po druhé světové válce. Jde o dobu, kdy se dánští umělci jako například Robert Jacobsen a Richard Mortensen stěhovali do Paříže. Tam se dostali do kontaktu s konstruktivisty a s malíři a sochaři, kteří jsou dnes také zastoupeni v Louisianě. Šedesátá až osmdesátá léta představuje zejména nový realismus a pop art. Umění z posledních desetiletí je možné si prohlédnout v grafickém křídle nebo v jižním křídle věnovaném instalacím.

Sbírce soch dominuje soubor třinácti Giacomettiho prací. Přibližně dalších šedesát soch je pak vystaveno pod širým nebem v parku u muzea. I zde však jejich umístění není náhodné. Některé práce volně stojí v terénu, jiné zase tvoří pomyslnou jednotu s budovami muzea a je tedy nutné si je prohlížet z vnitřních prostor výstavních síní. Nejznámější z nich vytvořili Jean Arp, Max Bill, Alexander Calder, Max Ernst, Henri Laurens, Joan Miró a Henry Moore.

Již zmíněná výstava fotografií Wolfganga Tillmanse otevřela letošní sezónu krátkodobých výstav. Snímky zachycují autorův pohled na svět z nejrůznějších úhlů pohledu a v mnoha odlišných vztazích s důrazem na přírodu a abstrakci. View from Above představuje fotografie a barevné tisky snímků od nejmenších po velkoformátová zpracování.

Až do 22. června bude v Louisianě probíhat výstava Life as Art americké sochařky francouzského původu Louise Bourgeois. Expozice samotná na sebe upoutá pozornost už v samotném centru dánského hlavního města, kde na ni na jednom z kodaňských náměstí upozorňuje obrovský pavouk. Autorka se narodila v roce 1911 v Paříži, kde vyrůstala po boku tehdy ještě mladého surrealistického hnutí. Později se přestěhovala do Ameriky, kde se začala rýsovat velikost její tvorby.

Výstava v Louisianě je retrospektivou její zejména existenciální tvorby od roku 1945 do současnosti. Projekt Life as Art vznikl za spolupráce s Juliem Sylvesterem, kurátorem obrazárny Ermitáž v Petrohradě, a postupně už navštívil Helsinky, Stockholm a Oslo. Do budoucna se mohou návštěvníci Louisiany těšit na výstavy Arnolda Newmana, Roye Lichtensteina nebo Thomase Demanda.