Herečka Kim Catrallová při rekonstrukci Tizianova obrazu Diana a Aktaeon

Herečka Kim Catrallová při rekonstrukci Tizianova obrazu Diana a Aktaeon | foto: Profimedia.cz

Hvězda Sexu ve městě se svlékla kvůli Tizianovi

  • 2
Herečka Kim Cattrallová, která se proslavila rolí náruživé Samanthy v seriálu Sex ve městě, se rozhodla svými tělesnými půvaby bojovat za jeden z klenotů evropského výtvarného umění.

Americká herečka Kim Cattrallová přišla do londýnského Hyde Parku popřát Nelsonu MandeloviPolonahá pózovala jako antická bohyně lovu při fotografické rekonstrukci Tizianova obrazu Diana a Aktaeon.

Akce by měla vynést peníze, které by galerii v Edinburghu pomohly tento obraz odkoupit od soukromého majitele, aby mohl být nadále ve veřejných sbírkách.

Britská Národní galerie má do konce roku čas na to, aby sehnala 50 milionů liber (asi 1,5 miliardy korun), díky nimž by obraz benátského mistra mohl zůstat v jejích sbírkách.

Tiziana Česku závidí celý svě

Obraz Apollo a Marsyas

Tizian - Apollo a Marsyas (asi v letech 1550-1576)Svůj nejslavnější z několika desítek obrazů namaloval v devadesáti letech, těsně před svou smrtí. Velkými štětci připomínajícími koště, špachtlemi, či dokonce vlastními prsty. V bohatých nánosech barvy a skrumáži odstínů hnědé zachytil antické mýty, křesťanskou víru, existenciální úvahy o smyslu života i svůj pohled na svět a životní filozofii. Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

Majitel obrazu, vévoda ze Sutherlandu, se totiž rozhodl jej prodat a předkupní právo nabídl právě galerii, která má obraz do trvalé expozice zapůjčený.

Tizian - Diana a Aktaeon

"Byla by tragédie, kdyby (obraz) už nebyl veřejně k vidění," vysvětlila svou motivaci k fotografování herečka, která se narodila v Anglii. Autor snímku, fotograf Tom Hunter, ji pak pochválil za to, jak dokonale Dianu ztělesnila.

"Kim je dokonalá Diana. Je jako řecká bohyně, spojuje se v ní krása s nádechem nebezpečí."


Témata: Apollo