Výtvarník Mark Leckey děkuje za Turnerovu cenu - Londýn (1. prosince 2008) | foto: Reuters

Homer Simpson a kocour Felix vynesli umělci prestižní cenu

  • 0
Kontroverzi a boj proti globalizaci vystřídala skromnost. Ta charakterizuje práci letošního vítěze prestižní Turnerovy ceny, jež je touto dobou každoročně udělovaná současným umělcům, kteří žijí a pracují v Británii. Cenu předal "skromnému" umělci Marku Leckeyovi na půdě londýnské Tate Britain zpěvák Nick Cave.

Čtyřiačtyřicetiletý Leckey, který vyrůstal v sedmdesátých a osmdesátých letech v severní Anglii, ve svém díle spojuje film, sochařství, performance a zvuk.

Výtvarník Mark Leckey u jednoho ze svých dělTurnerovu cenu a šek na 25 tisíc liber (asi 750 tisíc korun) získal za svou letošní výstavu Industrial Light & Magic, jejíž součástí byly dva relativně ponuré filmy Cinema in the Round (Film v kruhu) a Made in Eaven vycházející z pop kultury, podprahově apelující na to být v současném světě přebytku skromný.

Leckey v nich například spojil obrazy vypůjčené z televizní obrazovky; Simpsonovi se tak například objevili v klipu filmového hitu o potopení Titaniku. Svou přízeň k americkému komiksu padesátých let umělec nechal vklouznout do videa, ve kterém se na točně otáčí dvourozměrná socha kocoura Felixe.

Marc Leckey měl nedávno samostatnou výstavu v Kolíně nad Rýnem, v Londýně či v New Yorku. Vedle volné tvorby vyučuje filmovou tvorbu na umělecké škole Städelschule ve Frankfurtu nad Mohanem.

Ačkoliv měl Leckey velké naděje na výhru, horkým favoritem britských kritiků byla umělkyně původem z Bangladéše Runa Islamová, jež také pracuje s filmem a vypůjčuje si obrazy ze snímků Ingmara Bergmana. Do soutěže se také probojovala umělkyně původem z Polska Goshka Macuganová a Britka Cathy Wilkesová.