Damien Hirst - Sen - k aukci v síni Sotheby´s (15. a 16. září)

Damien Hirst - Sen - k aukci v síni Sotheby´s (15. a 16. září) | foto: Profimedia.cz

Hirst na přelomové aukci vydělal tři miliardy, nejvíc v historii

  • 28
Rekordních výšin dosáhla dražba děl výtvarníka Damiena Hirsta. Jeho provokativní objekty vynesly během dvou dnů v londýnské aukční síni Sotheby's 111,5 milionu liber, v přepočtu 3,37 miliardy korun. Je to největší výtěžek z aukce věnované jedinému umělci.

Aukce byla přelomová i proto, že vůbec poprvé se nějaký umělec rozhodl neprodávat svá díla přes galerie, ale dát je přímo do dražby. Dosavadní rekord držela aukce 88 maleb Pabla Picassa, které se v roce 1993 prodaly za 32 milionů dolarů.

V pondělí večer dražba vynesla přes 70,54 milionu liber (2,13 miliardy korun), v úterý to bylo "jen" 41,03 milionu liber (1,24 miliardy korun). Výsledek odborníci považují nejen za potvrzení přitažlivosti "značky" Damiena Hirsta, ale i toho, že trh s uměleckými předměty odolává všeobecnému ekonomickému poklesu.

V Sotheby's se dražilo 223 děl, které třiačtyřicetiletý Brit vytvořil za pomoci asistentů v posledních dvou letech. K nejdražším objektům úterní části patřil s cenou 2,33 milionu liber (70 milionů korun) The Dream (Sen), tedy kůň namaskovaný jako jednorožec v nádrži formaldehydu.

Damien Hirst a jeho dílo Zlaté tele (Golden Calf)Skutečně zlatým hřebem aukce však bylo v pondělí Zlaté tele - tedy býk ve formaldehydu se zlatými rohy a se zlatým diskem mezi nimi. Instalace se prodala za 10,35 milionu liber (skoro 315 milionů korun).

Dražba se konala dvacet let poté, co londýnská výstava Freeze přinesla popularitu Hirstovi a jeho kolegům ze skupiny Mladí britští umělci (Young British Artists).

. Zlaté tele prodal za 315 milionů

O pondělní části aukce + profil Damiena Hirsta

Od založení Sotheby's v roce 1744 zatím žádný výtvarník neprodával svá díla přímo přes aukční síň. Hirst se k potenciálně riskantnímu kroku rozhodl proto, že galeristé si ponechávají podle něj "vyděračských" 50 procent. Aukční síň Sotheby's dostane jen 12 procent ceny.

Damien Hirst - Anatomie andělaVýsledek dražby ukazuje, že Hirstovi risk vyšel, přestože se objevovaly pochyby o tom, zda bude s to svá díla prodat - kvůli ekonomickému poklesu i proto, že již trh zasytil variacemi děl, která prodával i nyní.

Dvoudenní aukce se konala v době, kdy zkrachoval americký bankovní gigant Lehman Brother a světové finanční trhy ovládla panika. Přesto byla dražba obchodním triumfem a potvrdila, že umění se stále prodává dobře.

Podle expertů i médií se aukční síně zaměřují stále víc na kupce z Blízkého východu, Ruska a Asie, jejichž majetek případná recese neovlivňuje. "Myslím, že trh je mnohem větší, než si kdokoli uvědomuje," řekl sám Hirst. "Mám rád umění a tato aukce ukazuje, že nejsem sám."

. Ne všichni jsou nadšeni

Damien Hirst - Hněv božíKaždý však není Hirstovými provokativními díly a jeho zaměřením na finanční úspěch nadšen. Trh s uměním je z větší části založen na bohatých, kteří chtějí ukázat, že jsou bohatí, uvedl kanadský ekonom Don Thompson, autor knihy o trhu s moderním uměním $12 Million Stuffed Shark (Vycpaný žralok za 12 milionů dolarů). "Fakt, že Damien Hirst byl s to vyprodukovat 223 děl, souvisí s tím, že již není umělcem v normálním slova smyslu, ale šéfem globální značky prodávající snadno rozeznatelné práce vyráběné v továrnách," uvedl týdeník The Economist.

,