Výstava - výtvarné umění - galerie

Výstava - výtvarné umění - galerie | foto: Profimedia.cz

Federerovy obrazy zabavené nacisty se vracejí dědicům do Kanady

Oskar Federer byl židovský průmyslník z Vítkovic. Před nacisty utekl do Kanady, ale musel zde nechat cenné obrazy, o které přišel. O díla se několik let soudili jeho dědicové. A soud nyní vyhráli. Dvě galerie tak přišly o dvacet obrazů.

Díla Edvarda Muncha, Oskara Kokoschky či Antonína Slavíčka, která dlouhá léta zdobila městské galerie v Ostravě a v Pardubicích, jsou dnes součástí soukromé Federerovy sbírky v kanadském Torontu. Informoval o tom kanadský server Globeandmail.com.

Federer před druhou světovou válkou nashromáždil sbírku uměleckých děl, která čítala více než 140 obrazů. Mezi nimi byly i obrazy moderních malířů Cézanna, Matisse či van Gogha. Za války je však zabavili nacisté. Když válka skončila, do Československa se vrátily dvě desítky děl z Federerovy sbírky a stát se rozhodl si je ponechat.

Federerův vnuk Andrew usiloval o navrácení obrazů už na začátku 90. let. Galerie však odmítaly obrazy dědici původního majitele vydat a restituční vyrovnání se řešilo soudní cestou.

Soudní spor městských galerií spolu s kraji proti dědici sbírky se táhl dlouhých šest let. Galerie zpochybňovaly nárok Federerových dědiců na obrazy, jejichž  cena se odhaduje až na miliony korun. Prý nebylo zřejmé, zda byla díla Federerovým majetkem, nebo zda je koupil pro Vítkovické železárny, jejichž posledním předválečným ředitelem byl.

Nejvyšší soud nakonec rozhodl ve prospěch Federerova dědice. Obrazy, na které si galerie dělaly nároky, nakonec musely vydat. Českým ani kanadským či americkým listům, jež kauzu sledovaly, Andrew Federer neposkytl žádné prohlášení.