Fotografie roku Martina Bandžáka zachycuje oslavy vítězství Hizballáhu nad Izraelem. Uspěla v kategorii Problémy dnešní doby (single snímek).

Fotografie roku Martina Bandžáka zachycuje oslavy vítězství Hizballáhu nad Izraelem. Uspěla v kategorii Problémy dnešní doby (single snímek). | foto: Czech Press Photo

Snímek roku vyfotil na mobil. Czech Press Photo získali i fotografové MAFRA

  • 171
Soutěž Czech Press Photo vyhrál černobílý snímek „Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem“ od Martina Bandžáka z agentury Magna. Uspěli i fotografové vydavatelství MAFRA - Petr Topič se sérií zachycující nepokoje během zasedání G20 a Tomáš Krist se snímkem „Skokan do vody“.

Vítězná fotografie z kategorie Problémy dnešní doby vznikla v libanonském městečku Hermel u hranic se Sýrií. Hizballáh tam pravidelně oslavuje vítězství nad Izraelem. Martin Bandžák získal ocenění Czech Press Photo ve stejné kategorii už v roce 2010, kdy zachytil děvče zraněné při zemětřesení na Haiti.

Všechny vítězné fotografie Czech Press Photo 2017

„Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série,“ řekl k Bandžákovu letošnímu snímku předseda poroty Petr Josek. „Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou, ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý.“

Vítězná série Petra Topiče z našeho vydavatelství MAFRA zachycuje nepokoje a potyčky demonstrantů s policií na pozadí hamburského zasedání G20. V kategorii Aktualita pak porota ocenila ještě Roberta Barcu za snímek „Ano Erdoganovi, Ne demokracii“ z nočních ulic Ankary plných příznivců tureckého prezidenta.

Na fotografii Tomáše Krista (rovněž vydavatelství MAFRA) z kategorie Sport vidíme moment, kdy skokan do vody Jan Wermelinger dopadá na hladinu po exhibičním skoku z dvanáctimetrové výšky. Ve stejné kategorii porota ocenila ještě sérii Vojtěcha Hurycha zachycující snažení devadesátiletého sportovce.

Soutěž Czech Press Photo letos zaznamenala rekordní počet přihlášených prací. Celkem jich bylo 7 277 od 482 autorů. Videosekce se zúčastnilo 26 tvůrců s 56 díly. V kategorii Aktualita a reportáž uspěli Andrej Štuk a Jarmila Štuková za kus Selfie z války, Feature ovládla Silvie Kleková z České televize a její Frajer Luka. Poslední cena sekce v kategorii Investigation pak patří Janě Neumannové za reportáž Jak se stát miliardářem o Andreji Babišovi.

Všechny nominované snímky Czech Press Photo 2017

Ceny se rozdávaly v podvečer v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Vítězné i další nominované snímky si bude moct veřejnost prohlédnout od středy až do 30. ledna na Staroměstské radnici v Praze. A to každý den od 10 do 19 hodin. Chystá se také několik besed s vítězi jednotlivých kategorií.