Snímky nominované v novinářské soutěži Czech Press Photo 2020

Snímky nominované v novinářské soutěži Czech Press Photo 2020 | foto: koláž iDNES.cz

Startuje další ročník Czech Press Photo ve stínu pandemie koronaviru

  • 1
Pořadatelé vyhlásili 27. ročník soutěže o nejlepší tuzemskou žurnalistickou fotografii Czech Press Photo. Do soutěže se vrátila kategorie Lidé, o kterých se mluví. Výstava nejlepších snímků minulého ročníku ještě pokračuje v Národním muzeu.

Autorky a autoři mohou snímky přihlašovat jako každoročně od 1. do 30. září. 

Manažerem soutěže je nově renomovaný reportážní fotograf Dan Materna. „Od uzávěrky loňské soutěže Czech Press Photo se stalo mnoho významných událostí, které fotografové dokumentovali. Kromě pokračující pandemie covidu-19 nás zasáhla katastrofa v podobě tornáda na jižní Moravě. Mnoho českých fotoreportérů se vydalo na odložené olympijské hry do Tokia. Na podzim nás čekají parlamentní volby, předvolební kampaně se již pomalu rozjíždějí,“ uvedl Dan Materna. 

„Nejen tato skutečnost způsobila, že jsme do soutěže vrátili kategorii Lidé, o kterých se mluví. Velmi pečlivě jsme vybírali porotu a mám radost, že v ní zasedne Sean Gallup, šéffotograf německé pobočky Getty Images. Sean donedávna fotografoval i v České republice a často jsem se s ním na akcích potkával,“ dodal.

Předsedou mezinárodní poroty je šéf fotobanky ČTK Petr Mlch. V porotě vedle zmíněného Gallupa zasednou Adrian Evans, ředitel agentury Panos Pictures z Velké Británie, Alžběta Jungrová, fotografka ze skupiny 400ASA, a Jan Zátorský, fotograf mediálního domu Mafra. 

Již třetím rokem je součástí výstavy Czech Press Photo cyklus Foto měsíce, který zachycuje nejdůležitější události v daném měsíci. Letos přibyla i Série měsíce. Snímky zasílají přímo redakce většiny mediálních domů. Nově bude součástí soutěže Czech Photo Junior pro žáky základních škol a studenty středních škol. Soutěžit se bude ve třech věkových kategoriích. Fotografie budou moci mladí fotografové zasílat taktéž do konce září.

Porota bude vybírat přihlášené snímky 17. až 19. října v galerii Czech Photo Centre.

V Národním muzeu je nyní k vidění výstava loňského ročníku, která nemohla být kvůli vládním nařízením otevřena v původním termínu.  Loňskou soutěž vyhrál reportér ČTK Roman Vondrouš. Uspěl se snímkem muže procházejícího v Praze dezinfekční branou, která byla instalována jako opatření proti šíření koronaviru. Téma koronaviru a boji proti němu minulému ročníku soutěže dominovalo.