Adéla Babanová porotu v čele s jejím předsedou, kurátorem newyorské MoMA...

Adéla Babanová porotu v čele s jejím předsedou, kurátorem newyorské MoMA Christianem Rattemeyerem přesvědčila svými videi, ve kterých reinterpretuje příběhy z běžného života a historie umění skrze postupy užívané v rozhlasových a televizních programech, a na nichž spolupracuje také s profesionálními scenáristy, herci a filmovým štábem.

O cenu Chalupeckého se uchází obsesivní hledač kresby a další čtyři umělci

  • 0
O prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého se uchází pět mladých výtvarníků: Adéla Babanová, autorská dvojice David Böhm & Jiří Franta, Vladimír Houdek, Richard Loskot a Jiří Thýn.

Ve výběru jsou tak autoři videí, instalací, kresby, malby a fotografií. Finalisty vybrala mezinárodní porota, v jejímž čele je podruhé kurátor galerie moderního umění MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer.

Jiří Thýn je mezi finalisty již podruhé, a to pro své formálně dokonalé instalace, které jsou úzce spjaty s určitými příběhy a debatami v umění, týkajícími se problematiky statusu (fotografického) obrazu.

"Cena bude udělena potřiadvacáté, vítěze vyhlásí 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku. Ceremoniálu bude předcházet od 25. října výstava nových děl finalistů v Domě pánů z Kunštátu v Brně," uvedla Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Večer s názvem "Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel" v režii Vladimíra Morávka odvysílá Česká televize.

Příští rok se laureát se svou výstavou vrátí do Národní galerie v Praze; naposledy tuto expozici hostila v roce 2001. Finalisté se letos představí mimo Prahu a poprvé v Bratislavě, doprovodný program se odehraje také v Brně, Ostravě a Hradci Králové.

Společnost Jindřicha Chalupeckého vznikla z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a básníka Jiřího Koláře. Založena byla 27. května 1990 v Lánech. Výroční prestižní cena pro tuzemské mladé výtvarné umělce  nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filozofa Jindřicha Chalupeckého.

Vítěz získává 100 tisíc korun na realizaci výstavy a katalogu v následujícím roce, kdy rovněž absolvuje šestitýdenní pobyt v New Yorku v rámci International Studio and Curatorial Program. Prostřednictvím nadace získává oceněný autor i cenné kontakty v zahraničí. V době pobytu má laureát rovněž možnost vystavovat své práce v Českém centru v New Yorku.

Cenu Jindřicha Chalupeckého pro českého výtvarného umělce do 35 let získal 25. listopadu 2011 Marek Ther (na snímku ze sprna 2011)

,