Zemřel karikaturista Vladimír Pergler

Ve věku 68 let zemřel v sobotu v Praze výtvarník a karikaturista Vladimír Pergler. Informoval o tom Perglerův nejbližší spolupracovník Jiří Bartoš. Uzavřela se tak tvorba legendární značky BAPE, pod kterou vycházely kresby a kreslené vtipy v novinách a časopisech více než 40 let. "Odešel od rozdělané práce," řekl humorista Bartoš, který s Perglerem nejprve působil v konferenciérské dvojici. Později spolu vytvořili autorskou značku, složenou z prvních slabik svých příjmení.

První kreslený vtip jim vyšel v září 1959 v satirickém časopisu Dikobraz, jemuž zůstali dlouho věrni. Dvojice má na svém kontě velké množství výstav i cestování s kabaretem. Oblíbené jsou nejen jejich vtipy, ale také minipovídky, recesária a ilustrace v knihách.

Pergler se narodil 18. ledna 1933. Vytvořil stovky kreslených vtipů, desítky knižních ilustrací, scénografických návrhů a plakátů. Na evropských soutěžních festivalech humoru a satiry získal řadu ocenění. "Přes nesmírné úsilí a péči lékařů a sester se ho nepodařilo zachránit," řekla Perglerova dcera.

Ani ve vysočanské nemocnici, kde byl poslední týdny života, podle ní však neztratil příslovečný humor. Poslední rozloučení nebude podle pozůstalých veřejné.

Výtvarník a karikaturista Vladimír Pergler (na archivním snímku) zemřel 10. března v Praze ve věku 68 let. Uzavřela se tak tvorba legendární značky BAPE, pod kterou vycházely kresby a kreslené vtipy Jiřího Bartoše a Vladimíra Perglera více než čtyřicet let.


Témata: Dikobraz, Humor, Vtip, výstava