Zapomenutí básníci došli místa na slunci

Zajímavý ediční projekt nese značku brněnského nakladatelství Petrov. Kniha nazvaná Zapadlo slunce za dnem, který nebyl právem budí pozornost: formátem, rozsahem ale především obsahem. Její autor a editor Ivan Wernisch sestavil úctyhodně obsáhlou antologii bezmála osmi set básníků a literátů, jejichž osudy i dílo jsou zapomenuté, zapomínané nebo přímo opovrhované. Objemný svazek tak nahlíží dějiny české literatury ze speciálního, nečítankového úhlu. Wernisch originální výbor vymezil lety 1850 až 1940.

MONUMENTÁLNÍ ČÍTANKA
"S literární archeologií jsem začal už před čtyřiceti lety. Pátral jsem v knihovnách a v antikvariátech po sbírkách, které bych dnes hledal už velmi pracně," říká Wernisch. Novou knihu nazývá čítankou s poukazem, že nejde o literárně historickou práci. Situaci koho označit za zapomenutého mu prý komplikaval také fakt, že se mnoha autory osobně znal.

Poukaz na krásu zaprášených textů byl podle něj prvním a hlavním záměrem, se kterým svazek vznikal. "Chtěl jsem také upozornit jak tupý a ploský může být pohled z kateder," dodává Wernisch. Editor nakonec ke každému jménu přiřadil jednu často velmi fragmentární ukázku. V chrestomatii se nakonec sešlo neskutečných 779 autorů. Vybrané básníky Wernisch chronologicky řadí podle data narození. Zvláštní napětí, které přímo odkazuje k podtitulu knihy Zapomenutí, opomíjení a opovrhovaní, vzniká v okamžiku, kdy jakýkoliv životopisný údaj prostě chybí.

Každý z medailonků je také různě dlouhý a snáší dostupné informace o profesi, uznané tvorbě či životaběhu portrétovaného. "Básně mě zajímaly mnohem více než jejich tvůrci," komentuje Wernisch. Krátce naznačené, mnohdy velmi dramatické či záhadné, osudy ale budí stejnou pozornost jako samotné texty.

KOHO VZPOMÍNAT?
V záplavě osob a nejrůznějších povolání se občas mihnou také jména, která ještě čas nepřikryl zcela: divadelník Jaroslav Kvapil, literátka Eliška Krásnohorská, generál Rudolf Medek nebo spisovatel Karel Václav Rais. "Jde o školou omílané autory, z jejichž díla nikdo nezná ani řádku," glosuje Wernisch dotaz na přítomnost jmenovaných v knize. Jiný pohled do jmenného rejstříku zase nabídne osvěžení v podobě kouzelných příjmení,  často uměleckých pseudonymů: Vilém Vzdor tady stojí vedle Trojana rytíře z Bylanfeldu, Hermora Lilii, Narcise Zvěřiny nebo Arnošta Czecha z Czechenherzů. Kuriozním zjištěním pro mnohé bude, že příležitostným veršotepcem byl kupříkladu protektorání prezident Emil Hácha.

"Rok 1850 je oficiálně považovaný za konec obrození, i když s tím nesouhlasím. A protektorát je strašně zajímavý. V poezii nastupuje nový prvek. Stal se jím jinotaj," poznamenává Wernisch k vymezení knihy lety 1850 - 1940. Tuzemské poezii ze druhé světové války Wernisch zamýšlí připravit v samostaném svazku.

NIC NESOUDÍM
Wernisch se zhostil lopotné a mravenčí práce editora. Prošel stovky knih a textů. Odmítá je i jejich tvůrce jakkolik komentovat nebo vykládat. "Proč bych právě já měl rozsuzovat, komu se kdy ukřivdilo a kdo si co zavinil sám?" Literární outsidery vytáhnul z přítmí se snahou upozornit na rozmanitost domácí poezie, o kterou mu šlo především. "Snad tedy nevadí, že jsem do jedné řady s hlupáky, lidmi prostomyslnými a blázny tu a tam možná postavil génia." Odstrčené a zasuté literání výtvory, tak představují zajímavou čtenářskou příležitost číst si skutečně po svém.

Příčin k exkomunikaci z literatury i z učebnic existuje podle Wernische nepřeberné množství. Mnohé z nich letmo naznačuje také kniha Zapadlo slunce za dnem, který nebyl. Vedle délky života (mnozí vybraní literáti skončili sebevraždou, padli ve válce nebo podlehli nemoci), za něčím stály osobní spory s oficiální kritikou častý byl také dobrovolný odchod z literární scény. "Nebo třeba stačilo být ženou," doplňuje Ivan Wernisch důvody zneuznání.

Více než čtyřsestránkovou publikaci Petrov vydal v osmi stech exmplářích. Wernisch upozorňuje, že ojedinělý projekt možná nezůstane sám. "S vydavatelem Martinem Pluháčkem jsme předběžně mluvili o pokračovaní. Podobně rozsáhlý druhý díl by si měl více všímat prozaiků. Půjde také o širší období od konce 18. století až do roku 1948," uvedl Wernisch.