C. D. Payne

C. D. Payne

Čtyři důvody, proč chlastám. Autor Mládí v hajzlu sarkasticky básní

  • 2
„Jen tak z fleku mě napadají hned čtyři důvody, proč chlastám,“ píše v úvodu nové knihy Z hovna bič americký spisovatel C. D. Payne. A přináší stejnou náladu jako vždy – přiměřeně znechucenou, patřičně odevzdanou a hlavně sarkastickou.

Vypravěčem však tentokrát není oblíbený Nick Twisp, protagonista ságy Mládí v hajzlu. Payne stvořil nového hrdinu – Richarda Daniela Nixona.

Podobnost se jménem nechvalně proslulého prezidenta Spojených států amerických není náhodná. Kromě břemena otcovy lásky k Republikánské straně si s sebou Danny nese i jiná traumata spojená s nepříliš atraktivním zevnějškem nebo neschopností uplatnit své tvůrčí schopnosti.

A tak pije a kouří, kouří a pije, stále dokola. Je mu osmatřicet let a život se mu rozpadá pod rukama. Na obzoru žádná velká láska, navíc ho ještě vyhodí z práce.

Básně plné zoufalosti

Takový klasický payneovský příběh. Tentokrát však obohacený o jeden prvek – poezii. „Ta kniha pojednává o básníkovi, což dokazuje, že poezie žije. Jen bohužel ne v této knize. I když, abych byl upřímný, je tady docela dost básní, končí jimi téměř každá kapitola,“ řekl o své novince Payne během letošní návštěvy Prahy. Stačí se ponořit do jedné z nich: „Manželství je v dnešní době totálně out, všude kolem spousta krásek, nečekaných letmých lásek, kdo by se hnal do chomoutu, leda ňákej skaut.“

Úspěch děl C. D. Paynea a hlavně jeho ságy Mládí v hajzlu na domácím, respektive evropském trhu trvá už přes dvacet let. Čtenáři stále přibývají, kniha se suverénně drží na předních místech nejpůjčovanějších položek v českých knihovnách.

Osmašedesátiletý autor vystudoval historii evropských zemí na Harvardu. Ke své profesi se však dostal až po delší době. Než přišel úspěch životních patálií Nicka Twispa, živil se jako autor reklamních textů, fotografií nebo grafik.