Z knihy Sexkomiks od nakladatelství Paseka | foto: Paseka

TIPY NA DÁRKY: Proč nadělit komiksové naháče či Giganta Warhola

  • 4
Každý si z dětství pamatuje, že tvrdý dárek je dobrý dárek. Knihy do této kategorie patří. Jaké tituly nakladatelé posílají pod vánoční stromečky letos? Nechybějí spolehlivá autorská jména, vizuální klenoty ani trocha erotiky.

Úderem prosince začnou nájezdy na knihkupectví. Zamíří do nich i ti, kteří po literatuře nesáhli, jak je rok dlouhý. Z dost logického důvodu, kniha totiž nejspíš navždy zůstane jedním z nejlepších dárků. Nakladatelé to vědí a na předvánoční čas si schovávají nejlepší kousky. Většina z nich vyšla v průběhu října a listopadu, někdy i dříve, aby se stihla dostat do povědomí veřejnosti.

Hledat největší tahák letošního vánočního trhu lze těžko. Mohl jím být Dan Brown, který v říjnu vydal nový román Počátek. Nakladatelství Argo se však rozhodlo knihu vydat až v únoru.

Radost udělá i plechovka

Kniha Andy Warhol Gigant

Po vizuální i obsahové stránce může letos potěšit sedmikilový knižní obr Andy Warhol: Gigant. Je to sice dárek trochu nákladnější, připravit si musíte skoro čtyři tisíce korun, zato však nabízí jeden z nejlepších výtvarně literárních zážitků letošního roku. Obsahuje téměř dva tisíce reprodukcí Warholových děl včetně plechovky Campbellovy polévky a také mnoho postřehů o jeho životě i tvorbě.

Obzvlášť muži a chlapci by mohli ocenit graficky povedené dílo o fotbalových legendách. Nese název Hrdinové a napsal jej držitel ocenění Magnesia Litera Ondřej Horák, který stojí také za obdobně zdařilou knihou Proč obrazy nepotřebují názvy. Hrdiny ilustroval komiksový kreslíř Vojta Šeda.

Ze světa kreslených obrázků by čtenáře mohl zaujmout i Sexkomiks nakladatelství Paseka, který vůbec poprvé v této formě otevírá dějiny sexuality. Od pravěku až po současnost.

Zmiňovat ve vánočních tipech úspěšné tituly Radky Třeštíkové, Patrika Hartla nebo Michala Viewegha by bylo stým opakováním téhož. Svůj prostor dostali už během roku.

Od českých autorů by však mohla čtenářům udělat radost novinka Petry Soukupové Nejlepší pro všechny. Pojmenovala ji po oblíbeném, ale často mylném a alibistickém argumentu dospělých, který popírá svůj vlastní význam.

Přijde i norský Grinch

Petra Soukupová připravila i zajímavý titul pro děti. Nese název Kdo zabil Snížka? a vydalo jej nakladatelství Host. To se rozhodlo dětem udělat radost i titulem Rok v lese, který půvabným způsobem a téměř beze slov vypráví o jednotlivých ročních obdobích v přírodě.

Obálka knihy Kdo zabil Snížka?

Vyloženě tematicky laděný dětský příběh napsal i jinak drsný autor severských detektivek Jo Nesbo. Páté vyprávění o Doktorovi Proktorovi se celé točí kolem grinchovské zápletky, ve které si zahořklý obchodník koupí práva na Vánoce, tak aby je nikdo nemohl slavit. A rozhodně nezklamou ani nová ilustrovaná vydání Harryho Pottera, se kterými přišlo nakladatelství Albatros.

Z žánru fantasy se jako vděčný dárek nabízí nový překlad ságy Hra o trůny od nakladatelství Argo. Do Štědrého dne stihnou vyjít dva díly.

Zahraniční próza však nabízí také několik zajímavých tipů. Patří mezi ně poutavý román O dívce Grace, který znovu dokazuje nejen jazykový talent amerického spisovatele Anthonyho Doerra a jeho českého překladatele, ale také připomíná, že láska hory přenáší. Obzvlášť ta rodičovská.

Podrobnou sondu do svého života už potřetí vypouští norský autor Karl Ove Knausgard. Tentokrát ji nazval Ostrov chlapectví. A novou knihu napsal také úspěšný americký romanopisec Michael Chabon, kterému v edici Odeon vychází Měsíční svit. K napsání knihy ho inspiroval osud jeho umírajícího dědečka.

Pro nerozhodné

Přemýšlíte nad vhodnými dárky na Vánoce? Zkusit můžete i kartu z Dárkomatu na nákup klasických i elektronických knih v Neoluxoru.

Samostatnou kapitolu letos před svátky tvoří biografie. Na pultech se dají najít sepsané osudy herců Jeana-Paula Belmonda, Tomáše Holého a Ivana Martina Jirouse, duchovního otce kapely Plastic People of The Universe nebo muzikantů Paula McCartneyho a Laca Decziho.

Přičemž poslední jmenovaná Totálně vytroubený mozek bude stát za to nejen kvůli neoddiskutovatelnému talentu svého autora Tomáše Poláčka, ale hlavně kvůli osobitému charakteru ústředního protagonisty. Tak veselé knižní Vánoce!

Jiří Krampol představil novou knihu o Belmondovi: