Připomeňte si vánoční atmosféru knihou Šťastné a veselé 2.

Připomeňte si vánoční atmosféru knihou Šťastné a veselé 2. | foto: Profimedia.cz

Šťastné a veselé vás vrátí do sváteční nálady

Mrzí vás, že vánoční svátky skončily? Ještě si je stihnete připomenout. Podobně jako se v předvánočním čase v kině hrají filmy se Santa Clausem a televize dává každý rok pohádky, vycházejí i knihy, v nichž hrají Vánoce hlavní roli. Nebo třeba jen kulisu. Takové jsou Šťastné a veselé 2.

V edici Česká povídka vydalo nakladatelství Listen už skoro dvě desítky útlých souborů povídek těch nejznámějších současných českých spisovatelů a spisovatelek - Irenou Douskovou počínaje a Michalem Vieweghem konče.

Jejich loňský vánoční speciál měl úspěch, a tak nyní vyšla kniha s názvem Šťastné a veselé 2. Jedenáct autorů a autorek v nich rozehrává vypointovaná vyprávění, která se odehrávají na pozadí vánočních svátků. Promlouvají v nich andělé a soutěží se o to, kdo udělá nejlepší bramborový salát, znějí tu koledy a padá sníh.

Halina Pawlowská je věrná svému satirickému humoru. Nabízí docela obyčejné vyprávění o docela obyčejné rodině a graduje to speciálním řízkem a salátem podávaným ve speciálních podmínkách. Podobně spěje k šokující pointě i povídka Ireny Obermannové Salátový dýchánek o rodinách, které spolu velmi urputně soupeří v tom, kdo udělá ten nejdokonalejší bramborový salát a tím ostatním rodinám dokáže, že má i nejdokonalejší auto, dovolenou, dům a život.

Viktorova cesta Věry Noskové je z celého souboru nejsnadněji zapamatovatelná a má nejzvláštnější reálie, její sdělení je však prosté - jediné, co je na vánočních svátcích tak kouzelné, je láska, kterou je nám dovoleno prožít.

Ať už láska k vlastním dětem či rodičům, k lidem, které si u štědrovečerního stolu už jen tiše připomínáme, nebo ta nejhmatatelnější láska partnerská a milenecká. Následují povídky Jaroslava Rudiše (tragická létající), Petra Šabacha (osamělá), Ireny Douskové (andělská), Daniely Fischerové (pomatená nakladatelská), Ivana Krause (trochu zlomyslná) či Jana Balabána (náročná a dokonalá).

Každá z těch jedenácti povídek má něco do sebe, jsou krátké a svižné. Třeba jste Šťastné a veselé 2 dostali pod stromeček. A pokud ne, běžte si je koupit a Vánoce si "zopakujte".