Aravind Adiga

Aravind Adiga | foto: Reuters

Slavnou literární cenu překvapivě vyhrál Bílý tygr

  • 0
Nečekaným laureátem prestižní britské literární Man Bookerovy ceny se stal indický spisovatel Aravind Adiga. Cenu získal za svůj románový debut Bílý tygr, který letos vydalo londýnské nakladatelství Atlantis.

Porota ocenila Adigu za "působivý, rozhořčený a temně humorný" příběh chudého vesnického řidiče rikši Balrama Halwaiho, který se snaží uspět ve velkém městě a nebere si servítky.

V literárních kruzích však rozhodnutí poroty vyvolalo překvapení. "Adigovo ocenění je nečekané, za posledních dvacet let se stalo snad jen třikrát, že by Man Bookerovu cenu získal někdo za svoje první dílo," vysvětlil trend pro udělování cen překladatel a odborník na britskou literaturu Viktor Janiš.

Aravind Adiga je ve čtyřicetileté historii ceny čtvrtým indickým autorem, který ji získal, navíc byl letos nejmladším ze šestice nominovaných. Jako vítězi mu připadlo 50 tisíc liber. Favorizovaným autorem byl podle sázkových kanceláří Sebastian Barry s románem Tajný spis.

"Barrymu bych cenu přál, i když spíš za jeho předchozí válečný román Long, Long Way. Mimochodem, Barry je jediným letošním autorem z úzké nominace Man Bookerovy ceny, jehož kniha, za kterou byl nominován, má podle dosavadních edičních plánů vyjít i v češtině," dodal Janiš.

Podle slov předsedy Michaela Portilla trvalo porotě déle než dvě hodiny, než se na Adigovi shodla. Kritériem pro udělení ceny byla hlavně čtivost díla. Tu porotci u Adigy oceňují, podle Portilla Bílý tygr čtenáři vyrazí dech. Na druhou stranu jeden z nejznámějších britských literárních kritiků John Self, který Bookerovu cenu analyzoval, označil Bílého tygra za zločinecky nudného.

Čeští čtenáři čtyřiatřicetiletého Adigu zatím neznají, podle dostupných informací se ho prozatím nechystá vydat žádné z velkých českých nakladatelství.

Man Bookerova cena je obdobou americké Pulitzerovy ceny, mohou ji získat jen spisovatelé z Británie nebo z některé její bývalé kolonie. Jejími laureáty se stali například Salman Rushdie, William Golding, Kingsley Amis, Margaret Atwoodová nebo loňská držitelka Nobelovy ceny za literaturu Doris Lessingová – ta dokonce třikrát.