Zuzana Michnová

Zuzana Michnová | foto: Galén

Sebrané texty Zuzany Michnové probarvují vzpomínky

  • 6
Do knížky Země Bójů uspořádala písničkářka Zuzana Michnová, frontmanka někdejší skupiny Marsyas, většinu svých textů. Jsou doplněny řadou dokumentů a autorčiných osobních vzpomínek.

Mnozí posluchači i odborníci dodnes vzpomínají na skupinu Marsyas jako na klenot českého folkrocku 70. a 80. let. Kapela, která prošla několika vývojovými fázemi, spojenými s personálními proměnami a s nimi souvisejícím vývojem soundu, měla ve svém čele jako tvůrčí hnací motor nejprve Oskara Petra, po jeho odchodu (nejprve k souboru Jazz Q a posléze do exilu) toto pomyslné žezlo převzala právě Zuzana Michnová.

Kdo je Zuzana Michnová

Zpěvačka, skladatelka a textařka, nar. 1949. V roce 1973 vytvořila s Petrem Kalandrou a Oskarem Petrem folkrockovou skupinu Marsyas, stylově navazující převážně na kalifornskou scénu tzv. "léta lásky". Marsyas vydali v různých sestavách čtyři řadová alba, několik singlů, reedicí a kompilací. V roce 1986 natočila Michnová společné album s Michalem Pavlíčkem Rány. Několik textů napsala autorka i pro jiné interprety (mj. Pavlíčkovy skupiny Stromboli a B.S.P.). V současné době koncertuje pouze výjimečně, nejčastěji jako host kapely Blues Session, personálně spřízněné s někdejšími Marsyas.

Ačkoliv v začátcích, jak přesně kniha Země Bójů reflektuje, Michnová psala písně spíše výjimečně (mezi jejími prvními písněmi ovšem byly už budoucí velké hity Dopisy a Příště se ti radši vyhnu, které nechyběly v repertoáru Marsyas po celou dobu jejich existence), od druhého alba Kousek přízně z roku 1982 se stala téměř výhradní autorkou hudby i textů.

Právě v textové složce tkví výjimečnost Zuzany Michnové. Její schopnost poetické metafory a dovedné zacházení s jazykem, ji vždy vyčleňovalo z písničkářského i rockového průměru. A totéž platí i pro texty přímočařejší, s velmi silným citem pro vystižení atmosféry, daleko vzdálené českým veršovánkám té doby.

Zuzana Michnová: S Luisem

Sbírku textů (při jejichž četbě nemůže pamětníkům automaticky v hlavě "nenaskočit" jejich zpívaná podoba) doplňují a velmi oživují vzpomínky Zuzany Michnové na "historky" z dějin Marsyas (jak se setkala s dalšími protagonisty kapely, na zájezd do Sovětského svazu nebo na setkání s Leonardem Cohenem, jemuž posléze věnovala jednu ze svých nejslavnějších písní Leonard).

Nechybějí ani dokumentární dodatky - samozřejmě přesná diskografie, několik přetištěných článků a doprovodných textů k albům. Do jisté míry tak knížka supluje monografii Michnové a Marsyas, která - alespoň jejich dlouholetým fanouškům - citelně chybí.

Zuzana Michnová: Země Bójů
vyd. Galén, 160 stran