Pratchett přijel na premiéru

Terry Pratchett, autor populárního románového cyklu Úžasná Zeměplocha, zavítal do Prahy na pozvání Divadla v Dlouhé a nakladatelství Talpress. V pátek se v Dlouhé zúčastnil české premiéry dramatizace svého románu Soudné sestry a v sobotu od 10 hodin rozdával autogramy v knihkupectví Krakatit. Svým fanouškům rovněž představuje čerstvé české vydání svého autorského debutu Kobercové.debutu Kobercové.
Stvořitel populárního fantaskního světa, jenž se zatím promítl do pětadvaceti svazků, právě v sobotu oslavuje třiapadesáté narozeniny. Spisovatelem se prý stal proto, že může pracovat v teple a suchu a nemusí zvedat nic těžkého. Jeho první titul vyprávějící o Zeměploše - Barva kouzel - vyšel v roce 1983 a o osm let později měla premiéru první dramatizace. "Podle románu Soudné sestry ji napsal Stephen Briggs, který má v Oxfordu úspěšný amatérský soubor," vzpomíná Pratchett. Sám si ovšem tehdy nedovedl představit, že by se jeho příběhy daly hrát na divadle a Briggsovi na jeho žádost o svolení odepsal: "Vy jste musel zešílet." Ten se však nedal odradit a inscenace měla takový ohlas, že od té doby uvádí se svým souborem každý rok další pratchettovskou dramatizaci.

Kromě divadelníků se na Pratchetta čas od času obracejí i filmaři. "Jenže většinou jsou to lidé, kteří nemají kapitál a kteří ani nečetli moje knihy," míní spisovatel. "Chtějí získat filmová práva, protože si myslí, že by je mohli později prodat mnohem dráž někomu jinému."

Každý rok prý Pratchett uvažuje o tom, že už se Zeměplochou skončí. "Ale pak mě zase napadne téma pro nový zeměplošský román. Volky nevolky jsem se tedy smířil s tím, že budu psát další a stane se ze mě obrovský boháč." Vydání šestadvacátého svazku Zeměplochy je ohlášeno na letošek. "Děda se dožil 96 let, to znamená, že mám na Zeměplochu teoreticky ještě 44 let a mohl bych napsat asi 88 dalších románů. Ale tolik jich asi nebude," dodává Terry Pratchett.

Britský spisovatel Terry Pratchett v Praze.

Britský spisovatel Terry Pratchett v Praze.