Petr Urban

Petr Urban | foto: Roman Čejka, MF DNES

Petr Urban: Nekreslím jenom prasárny

  • 2
Známý kreslíř Petr Urban je autorem ilustrací u nového vydání slavné knihy o Švejkovi. "Alespoň ukážu, že nekreslím jenom prasárny," svěřil se v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

"Byla to moje dosud nejobtížnější zakázka, ale také největší výzva," říká kreslíř, který se proslavil hospodskými a pivními vtipy s Rudou Pivrncem. Kromě knih a kalendářů kresleného humoru maluje obrazy a zabývá se humorem v reklamě. Proslul také jako úspěšný sáňkař; několikrát vyhrál mistrovství republiky a dvakrát reprezentoval na olympiádě.

Ostatně i na sáňky v on-line rozhovoru došlo. " Na olympiádu už se nechystám, ale na takovou malou moji olympiádu na smržovské dráze ano," napsal.  

. ODPOVĚDI PETRA URBANA NAJDETE ZDE

Urban pro Švejka vytvořil přes šedesát perokreseb kolorovaných anilinovými barvami a pastelkami. Třiatřicet obrázků je velkých, třiatřicet se zaměřuje na jednotlivé postavy. Urban nakreslil i jeden celek, kam se pokusil "nahustit" všechny hrdiny románu.

"Měl jsem absolutně volnou ruku a vybírat situace mi pomáhal nejmladší Švejk Ruda Hrušínský," popsal Urban vznik kreseb k románu.

Ilustrace pro knihu Osudy dobrého vojáka ŠvejkaPověřit ilustracemi knihy Jaroslava Haška současného autora se zdá být od vydavatelů až hrdinský čin - všichni mají totiž Švejka neodmyslitelně spojeného s kresbami Josefa Lady. 

"Ladovy ilustrace tvoří kongeniální součást Haškova díla a snad nikdo si bez nich text nedovede představit. Ovšem byla by škoda tento stav zapouzdřit. Švejk je mnohovrstevný román, který dává prostor mnoha výkladům a interpretacím," vysvětluje Vanda Stankeová z nakladatelství XYZ.