Oliver Sacks

Oliver Sacks | foto: www.oliversacks.com

Oliver Sacks vypráví neuvěřitelné příběhy z neurologické praxe

  • 2
Nejznámější kniha britského neurologa Olivera Sackse Muž, který si pletl manželku s kloboukem, právě vyšla česky ve druhém opraveném a rozšířeném vydání.

Kniha je jakýmsi "sborníkem" mimořádně zajímavých příběhů z autorovy praxe, představujících případy lidí s neurologickou nebo psychickou odchylkou, často velmi bizarních a téměř neuvěřitelných. Autor o nich píše s nesmírnou empatií, láskou a především téměř povídkovou formou.

Kdo je Oliver Sacks

Světoznámý neurolog (nar. 1933) vystudoval medicínu v Oxfordu, od roku 1965 žije v New Yorku, v současné době je profesorem Columbia University. Získal mnohá světová ocenění za svou odbornou i literární práci. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří Awakenings (1973; kniha se stala předlohou pro stejnojmenný film s Robertem de Nirem a Robinem Williamsem nominovaný na Oscara, č. Čas probuzení), A Leg To Stand On (1984; č. Na čem si stojím, 1997) nebo An Anthropologist on Mars (1995; č. Antropoložka na Marsu, 1997). Titulní povídka knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem inspirovala britského hudebního skladatele Michaela Nymana ke zkomponování stejnojmenné opery, jež byla i zfilmována.

V lecčems Sacksova kniha připomíná například některé práce Timothyho Learyho - leccos si v ní (i kdyby třeba jen jako důvod k "vymezení se") najde odborník, laik zase má šanci dozvědět se velmi přístupnou formou o věcech, o jejichž existenci neměl tušení.

Už samotný příběh výtečného pěvce, kterého postižení zrakového centra mozku postavilo do situace, kdy přestal vnímat "správný" obsah viděného, na kterou se nabalila řada dalších průvodních projevů, a vlastně jediné, co mu umožňovalo alespoň relativně "normálně fungovat", byla hudba, vlastně v podtextu klade otázku po smyslu toho, co obvykle pokládáme za realitu a z ní vycházející životní styl.

Muž, který z paměti "vymazal" celá desetiletí svého života, člověk, kterého z šedivého průměru vyřazovala schopnost zapamatovat si šest tisíc stran hudební encyklopedie, muž s mimořádnou schopností rozeznávat pachy a vůně, jež byla důsledkem snu, v němž se stal psem - to jsou jen některé z řady postav Sacksových "povídek". Nechybí ale ani například analýza slavných vidění obdivuhodné německé jeptišky, literátky a skladatelky Hildegardy z Bingenu.

Nejeden z popisovaných Sacksových případů má takové či onaké umělecké souvislosti. Není potom náhoda, že zatím poslední neurologova práce nese název Musicophilia: Tales of Music and the Brain (2007). Přináší zkušenosti z léčení psychicky či nervově nemocných za pomoci hudby. Tuto knihu vydá v českém překladu nakladatelství dybbuk na jaře příštího roku.

Oliver Sacks: Muž, který si pletl manželku s kloboukem
vyd. dybbuk, 256 stran