Helen Fieldingová, autorka sloupků o Bridget Jonesové

Helen Fieldingová | foto: Profimedia.cz

Nová Bridget Jonesová - bez Marka, bez dítěte

Nejslavnější britská neurotička je zpět. A podle nových sloupků v listu The Independent se zdá, že za těch pár let, co o Bridget Jonesové nebylo slyšet, se nic moc nezměnilo.

Bridget si i nadále zaznamenává vypité "alkoholové jednotky" (v neděli 31. července jich bylo šest, "stav nouze"), vykouřené cigarety (9, lepší) a úzkostlivě počítá kalorie (5824, nic moc).

Nezadaná, nezkrotná, moudrá, toužící, optimistická, korpulentní a věčně přiopilá Bridget už tři měsíce není se svým přítelem, sucharským právníkem Markem Darcym. Nic na tom nezměnila ani společná soulož před pěti dny.

"Taková ta věc, co se může stát každému, když všechny ty odložené úspěchy, naštvání, zklamání a tak dále a bývalé vztahy ustoupí do pozadí natolik, že znovu odhalí ty věci, které jsme na tom druhém vlastně měli rádi," zapsala si Bridget.

"Jenže tak daleko zase asi neustoupily, od té doby jsem o Markovi neslyšela," pokračuje Bridget v návratu na stránky The Independent, kde se před deseti lety ve sloupcích Helen Fieldingové zrodila.

Telefonát matky (společná známá Julie porodila třetí dítě) měl za následek "strašlivé zjištění".

"Dosáhla jsem věku, kdy mne i vlastní matka přestala iniciativě povzbuzovat k tomu, abych měla dítě... Místo toho raději chodí kolem dané věci po špičkách". Jenže ty těhotné ženy jsou snad všude...

Proto je jako obvykle třeba zajít spláchnout depresi s přáteli do baru Electric. Kde se ovšem jak na truc nachází ta, slovy přítelkyně Shazzer, "poctivá mužská děvka" Daniel Cleaver, a Bridget svému bývalému šéfovi a bývalému milenci prostě zase neodolá.... Hlavně, když v duši je opět "klid a mír" (pondělí 1. srpna).

Bridget v deníku také naráží na nedávné bombové atentáty v Londýně ("uvědomila jsem si s panikou, že jsme opravdu ve válce").

Bridget Jonesová poprvé usrkla chardonnay a svěřila se svému deníku v říjnu 1995. Popisy jejích životních kotrmelců a trapasů se staly hitem. Ženy se v ní poznávaly, muži si psali o její adresu, uvádí The Independent.

Autorka sloupků Fieldingová zpracovala osudy Bridget ve dvou knihách, z nichž první lámala rekordy. Deník Bridget Jonesové byl k mání ve 30 zemích, prodalo se celkem deset milionů exemplářů.

Kniha se v roce 2001 dočkala úspěšného filmového zpracování s Renée Zellwegerovou v hlavní roli. Ta si zahrála i v pokračování podle dalšího románu Bridget Jonesová - S rozumem v koncích.

,