knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Noc s pannou, lesbičky a Bůh je pes

Knižní tipy iDNES tentokrát servírují několik knižních lahůdek. Jako předkrm nabízí Márquezovu knihu Na paměť mým smutným courám, poté představuje zajímavou knihu Domov na konci světa a jako dezert publikaci Sapfo v Hollywoodu.

Knižní tipy iDNES 6/2005
Předcházející knižní tipy iDNES najdete ZDE

Kateřina Bártů: RODINNÁ POUTA 3
Všechno má svůj konec, a tak se i příběhy hrdinů seriálu Rodinná pouta blíží ke svému závěru. Jak dopadne láska novodobého prince a jeho Popelky? Dokáží překonat překážky, které se jim už od začátku staví do cesty? Třetí a závěrečný díl knihy. - vyhrajte knížku ZDE
Vydalo: BB Art 2005. Kategorie: Román

Gabriel García Márquez: NA PAMĚŤ MÝM SMUTNÝM COURÁM  
Příběh novely, umístěné do kolumbijského města na karibském pobřeží, vypráví či spíše sepisuje jako "paměť" v poněkud starobylém smyslu slova její protagonista: starý mládenec, profesí hudební kritik a nedělní fejetonista místních novin, učenec a filozof, jak je místními lidmi občas nazýván, který celý život pěstoval pouze účelové erotické vztahy. Ke svým devadesátinám se rozhodne dopřát si zvláštní dárek, strávit noc s pannou.
Vydalo: Euromedia Group - Odeon 2005. Kategorie: Beletrie

Diana McLellanová: SAPFO V HOLLYWOODU 
Biografie, která spojuje osudy Marlene Dietrichové, Grety Garbo a Tallulah Bankheadové a popisuje jejich lesbická přátelství. Kniha je čtivě napsaná, nechybí velké množství zajímavých historek a detailů, které autorka čerpá i z osobní korespondence, dlouhou dobu utajované v archivech FBI. Netradiční biografie, která dává nahlédnout do soukromého života největších hollywoodských hvězd.
Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Kategorie: Literatura faktu

Joy Fieldingová: ZTRACENÁ
Noční můra Cindy Carverové se vrací - už zase ztratila svou dceru. Poprvé se to stalo, když bylo Julii pět let a zmizela na dětském hřišti. Podruhé v Juliiných čtrnácti, když se dcera rozhodla raději žít se svým otcem. A potřetí jednoho dne, když bylo Julii jednadvacet, šla na herecký konkurz a ráno předtím se pohádala s matkou i sestrou. Jenomže tentokrát nejsou o Julii žádné zprávy. Zmizela doslova beze stopy.
Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Kategorie: Beletrie

Michael Cunningham: DOMOV NA KONCI SVĚTA
Osamělý a introvertní Jonathan zvláštním způsobem "doplňuje" svého kamaráda Bobbyho; znají se od dětství a oba jsou gayové. Zatímco Jonathan se odstěhuje do New Yorku, Bobby bydlí u jeho rodičů v Clevelandu. Do příběhu později vstupuje Clare, Jonathanova spolubydlící, a jakkoli ví o jeho sexuální orientaci, touží mít s ním dítě. Nakonec se všichni tři setkávání a tato zvláštní trojice založí rodinu.
Vydalo: Euromedia Group - Odeon. Kategorie: Beletrie

Herbjorg Wassmo: KNIHA DININA
Příběh ženy, jejíž osud poznamenala tragédie - jako dítě Dina zavinila smrt své matky. Otec, krajský hejtman, ji od té doby ignoruje a nechává ji vyrůstat bez jakékoli péče. Když Dina dovrší patnáctý rok, seznámí se s padesátiletým Jacobem Gronelvem a okouzlí jej. Hejtman uvítá, když jej Jacob požádá o její ruku, a Dina proti své vůli odchází s manželem na statek Reisnes. Stane se z ní podivuhodná, nebezpečná bytost, která svou nevázanou smyslností a vnitřní silou získá obrovskou moc nad osudy ostatních.
Vydalo: Euromedia Group - Ikar 2005. Kategorie: Beletrie

KRONIKA TAK ŘEČENÉHO DALIMILA
Mezi nejvýznamnější české slovesné památky patří bezpochyby rýmovaná kronika, která vznikla někdy na rozhraní prvního a druhého desetiletí 14. století. Přílohou knihy jsou ilustrace ze zlomku latinského překladu kroniky pořízeného v první polovině 14. století v Horní Itálii, které na jaře 2005 získala Národní knihovna
Vydalo: Nakladatelství Paseka 2005. Ze staré češtiny přeložila Marie Krčmová, přebásnila Hana Vrbová. Kategorie: Kronika

Josef Opatrný: VELKÁ SIOUXSKÁ VÁLKA
Tato válka v 70. letech 19. století je považována za největší konflikt mezi původními indiánskými obyvateli a bílými přistěhovalci nejen kvůli nejznámější bitvě u Little Bighornu, ale i kvůli následnému vývoji indiánské společnosti, která byla postupně vytlačena do rezervací. V české literatuře je to první monografie o tak důležité součásti americké historie. Další dílo edice Polozapomenuté války.
Vydalo: Nakladatelství Epocha 2005. Kategorie: Historie

Tomáš Hájek: ZÁNIK A VZNIK PAMÁTKOVÝCH PÉČÍ
Tato kniha chce žánrově být filozofií památkové péče, což je žánr nepříliš častý. Spíše jde o úvahy nad památkovou péčí, které se snaží objevit její stálé charakteristiky a následně zvláštním reflektujícím obloukem tyto charakteristiky vztáhnout na minulost památkové péče, její přítomnost a budoucnost.
Vydalo: Nakladatelství Epocha 2005. Kategorie: Naučné

Dariusz Tomasz Lebioda: TAJEMSTVÍ PAPEŽE
Publikace předního polského literárního historika se krátce po svém vydání stala bestsellerem - to však nebylo proto, že by odhalovala nějaké tajemné či senzacechtivé okolnosti, které by byly spojeny s životem Karola Wojtyły. Pozornost si získala především precizním, téměř detektivním průzkumem zvláštních událostí, jevů a proroctví, které provázely život tohoto velkého Poláka.
Vydalo: Volvox Globator 2005. Kategorie: Biografie

Fry Stephen : LHÁŘ
Adrian Healey není jako ostatní spolužáci. Když začne studovat na Cambridgi, profesor ho přistihne při podvádění. Adrian si to ale nenechá jen tak líbit a rozhodne se, že to všem nandá. Pustí se tedy do originálního veledíla a objeví zlomek z pornografického románu Charlese Dickense Peter Flowerbuck. Navíc se stane svědkem brutální vraždy maďarského houslisty a zjišťuje, že byl zapleten do mezinárodního spiknutí a špionáže.
Vydalo: Nakladatelství Motto 2005. Kategorie: Román

Tomáš Hájek: SPÁNEK A NADĚJE
Děj tohoto filozofického románu se odvíjí kolem pátrání po osudu protagonisty jednoho skutečného, ale zapomenutého zázraku lidového baroka v Čechách z roku 1875, který se odehrál u obce Litý nedaleko od Manětína. Po osudu Františka Trylče, který odešel v roce 1890 do Ameriky, kde po čase jeho stopy mizí, zkoumají osamělí hrdinové příběhu - kriminalista Ludvík, muzejnice Steinová, architekt Laušman a filosof Bardavský.
Vydalo: Nakladatelství Epocha 2005. Kategorie: Román

Hana Pachtová: BŮH JE PES
Deset smutně krásných, tlumených, nevtíravých, a přesto zvláštně naléhavých textů propojuje červená nit autorčiny snově básnivé obraznosti. Romanticky vypjatá emotivnost a erotičnost se střídá s okamžiky existenciální úzkosti, sklíčenosti, melancholie a stesku.
Vydalo: Nakladatelství Petrov 2005. Kategorie: Beletrie