Obálka českého vydání Nikdyuš

Obálka českého vydání Nikdyuš | foto: Albatros

RECENZE: Nikdyuš. Dívčí Harry Potter, který má vlastní kouzlo

  • 0
Každá novinka žánru fantasy se vystavuje srovnání. Nejinak je tomu s románem australské autorky Jessiky Townsendové Nikdyuš. Na ságu v duchu Harryho Pottera sice odkazuje skoro každá druhá dětská kniha, v případě Nikdyuš to však není od věci. A nejen proto, že text brilantně převedl do češtiny dvorní překladatel Pottera Vladimír Medek.

Nejde o čarodějný epos, ale dostatečně magický příběh ze zcela nového světa, který svou lehce vědecko-fantastickou atmosférou připomíná dalšího mistra britské fantasy Philipa Pullmana. Styčným bodem jsou věk mladých hrdinů, zneuznání rodinou, touha po přátelství či tajemné předurčení. A samozřejmě nechybí zatím poražený, ale stále číhající zloduch Divomor.

V knize, která se rozhodně neobejde bez pokračování, podstoupí hlavní hrdinka během roku několik zkoušek, aby se ukázalo, zda je vhodnou kandidátkou pro učení v elitní Divinské společnosti – což přímo vzbuzuje podobnost s Ohnivým pohárem J. K. Rowlingové.

Nikdyuš

80 %

autor: Jessica Townsendová

nakladatel: Albatros

překlad: Vladimír Medek

480 stran, 299 Kč

Naštěstí má však Nikdyuš i své vlastní, originální a osobité kouzlo, ať líčí paraplíčkovou dopravu, oživlý hotel, který mění pokoje hostů podle nálady, či pohyb v ilegální Pavučinové dráze. Nemluvě o začátku, kdy román hrdinku pohřbívá.

Ponořit se do čtení je kvůli množství informací, které vytváří kulisy děje, v úvodu poměrně složité. Zvlášť proto, že se nestačí zorientovat místně a politicky, ale i v čase, který v Zimořské republice a Svobodném státě plyne jinak. Materiálu k následnému vysvětlení v dějepisném či zeměpisném atlasu smyšleného světa tedy existuje dost.

Do děje vtáhne prokletá a sympaticky sarkastická Morrigan, která podle všeho může za změnu počasí i zkaženou várku marmelády. Na její smrt v den jedenáctých narozenin se nevlastní matka a bohužel i vlastní otec dívky přímo třesou. Ve chvíli, kdy však na scénu vstoupí její budoucí průvodce, charizmatický Jupiter North, začíná svižné dobrodružství a čtenář je definitivně lapen. Chytlavý příběh s barvitou škálou postav, napětím i tajemstvím tvoří rozhodně dobrý základ pro novou fantaskní sérii.