Karel IV.

Karel IV. | foto: Profimedia.cz

Největší Češi začínají největším Čechem

Po rozsáhlé televizní anketě Největší Čech přichází výpravná, tříjazyčná knižní edice Největší Češi.

Nakladatelství Práh nezastírá, že se inspirovalo žebříčkem velikánů, jak je vidí národ dnes. Jednotlivé osobnosti české historie ovšem zpracovává po svém – pro děti.

Dětský zájem chce probudit výpravnými barevnými obrázky a přístupným textem, který se soustředí na klíčové okamžiky života a díla té které osobnosti. První titul vypráví o římském císaři a českém králi Karlovi IV., který se v anketě stal největším Čechem.

Knížky vycházejí ze spolupráce spisovatelky Aleny Ježkové (1966) a ilustrátorky Renáty Fučíkové (1964), která novou řadu podnítila.

Právě výtvarné hledisko je prvořadé, do jisté míry určuje i výběr osobností.
Fučíková se svým pojetím snaží zachytit dobovou atmosféru, v případě Karla IV. vycházela z historických iluminací.

Karlův život a působení jsou v knize přehledně strukturovány do tematických dvojstránek. První se věnuje nepříliš radostnému dětství budoucího vladaře pokřtěného jako Václav, uvězněného nejprve na hradě Lokti, posléze na Křivoklátě.
Druhá se zabývá Paříží, místem, kde na počest svého strýce, francouzského krále, přijal při biřmování nové jméno Karel. Získal tam výcvik i vzdělání, uzavřel první manželství.

Kniha slovem i obrazem provází také výstavbou nového královského paláce a katedrály sv. Víta, budováním Nového Města, Karlova mostu, Karlštejna, založením Karlovy univerzity či korunovací v Římě. Věnuje se však i Karlovým čtyřem manželstvím, jeho literárním ambicím i královskému dvoru. Spisovatelka čerpá i z pověstí a legend, cituje dvorského kronikáře i zakládací listinu Karlovy univerzity.

Nová řada by podobným způsobem – v tempu dva tituly ročně – měla představit na dvacet osobností z dávné historie i nedávné minulosti.

V příštím roce by měly vyjít portréty sv. Václava a T. G. Masaryka, v dalších letech se počítá s J. A. Komenským, Boženou Němcovou či sv. Anežkou Přemyslovnou. Uvažuje se o Rudolfu II., Jaroslavu Haškovi, Franzi Kafkovi či Karlu Čapkovi.

"Nechce se nám jít až do úplné současnosti, ale pravda je, že třeba na Madeleine Albrightové se dají skvěle ilustrovat dějiny druhé poloviny 20. století," říká majitel nakladatelství Martin Vopěnka.

Svazky budou mít jednotný formát a obdobný rozsah kolem čtyřiceti stran, vycházejí současně v češtině, němčině a angličtině. Náklad titulů v češtině, které se prodávají za 249 korun, činí necelých šest tisíc kusů, zahraniční verze se pohybují kolem tisícovky výtisků a stojí 299 korun.