Obálka nejkrásnější knihy světa - Chrudošův mix přísloví

Obálka nejkrásnější knihy světa - Chrudošův mix přísloví | foto: Chrudoš Valoušek / Baobab

Nejkrásnější knihou světa je poctivá a hravá ruční práce Chrudoše Valouška

  • 2
Soutěž o nejkrásnější knihy světa, jejíž výsledky se pravidelně vyhlašují na knižním veletrhu v Lipsku, patří k nejprestižnějším mezinárodním kláním. O to větší úspěch je, když se zadaří i Čechům.

Jako letos: výtvarník Chrudoš Valoušek si za knížku Chrudošův mix přísloví odnesl jeden z čestných diplomů – po boku Číny, Nizozemska, Polska či Švýcarska. Jeho titul, vydaný nakladatelstvím Baobab, se prosadil v konkurenci 634 knih z dvaatřiceti zemí.

O Chrudošovu knížku byl na veletrhu velký zájem, u jejího stojanu na lipském výstavišti se stále tlačili zájemci, kteří si v ní chtěli zalistovat. Už na první pohled zaujala barevností, rozverností, hrou.

Na rozdíl od dalších oceněných titulů totiž není Chrudošův mix přísloví kniha založená na fotografiích či reprodukcích a jejich souznění s textem, ale na autorské fantazii, asociacích, nápadech. Je vlastně trochu bláznivá. A je také hodně rukodělná, všechny psané texty v knize si autor ryl sám.

Nespoutanost a poctivost zdůraznila ve svém hodnocení i mezinárodní porota: "Malá knížka s neobyčejnými, energickými a barevně intenzivními ilustracemi (…) Papír a vazba jsou dobře zvolené a dávají knížce navíc silnou identitu."

Hanba ženám, kterým vládne muž

Chrudošův mix příloví je svazek pestrobarevných linorytů a linořezů, které provázejí česká i světová přísloví a pořekadla. Jak však připouští autor, některá z nich si vymyslel, jindy jde o volné variace okamžitých prožitků a zážitků.

"Nápad vzešel od nakladatele. Původně jsem přemýšlel o klasických českých, hlavně literárních příslovích, ale nakonec jsem se rozhodl pro volnější koncepci," říká Valoušek, který jinak pracuje jako správce depozitáře v Národní galerii v Praze.

V té volnější koncepci se odráží jeho osobitý pohled na svět. Což neznamená, že dnes leccos nevidí jinak, jako moudrost o hanbě mužům, kterým vládnou ženy. "Dnes jsem o něco dál, čili bych udělal určité genderové korekce. Přísloví by mělo znít dočista obráceně: Hanba ženám, kterým vládne muž."

Valouška při práci inspirovalo leccos: výtvor pouličního umělce, výšivka od babičky nebo třeba hlásič požárů. "Došlo mi, že se v tom hlásiči může něco odehrávat, že se tam můžou vyskytovat určité figury."

Polibek bez kníru je jako biftek bez hořčice

Výrazným tématem Chrudošova mixu jsou nicméně auta, křižovatky, přechody. Smyšlené přísloví "nespěchej vůbec" věnoval těm, co už nikdy nikam nedojedou.

"Není to auto-moto-knížka, impuls přišel ze skutečnosti. Na křižovatce srazilo auto holku, která vylítla do vzduchu, přepadla na zem, oklepala se jak kočka a šla dál. Začal jsem přemýšlet o tom, jakým hrůzám musí semafory denně přihlížet. Ty by snad z těch křižovatek nejraději utekly, kdyby mohly." podotýká Valoušek.

I další z přísloví si prožil na vlastní kůži. Ilustrace přísloví, že příležitost dělá zloděje, vychází z tramvaje, kde Valouškovi někdo za denního provozu uřízl kapsu i s peněženkou.

Zlodějům se autor pomstil obrázky, které mají smysl pro ironii, komiku a paradoxy. Občas je i lehce kritický – zesměšnuje "cool, free" svět mládí, tematizuje svět horníků v dolech i aktuální diskusi o jaderném štítu ve střední Evropě. A ironicky děkuje na začátku knihy ministerstvu kultury: zasloužilým olympionikem s kníry až na zem.

Kníratý motiv se objevuje i v dalším přísloví, které tvrdí, že polibek bez kníru je jako biftek bez hořčice. "Čímž nechci říct, že čím více polibků, tím delší vousy, které budete tahat po koberci kilometry za sebou," říká autor.

Chrudošův mix přísloví není prvním českým úspěchem v Lipsku. Před osmi lety tam hlavní cenu získal například Valouškův současný nakladatel Juraj Horváth za knižní pojetí eroticky laděných vyprávění Příběhy z parní lázně.