Nová publikace Pavlíny Morganové, Terezie Nekvindové a Dagmar Svatošové Výstava...

Nová publikace Pavlíny Morganové, Terezie Nekvindové a Dagmar Svatošové Výstava jako médium. České umění 1957-1999. | foto: Radek Dětinský/Facebook AVU

Nejvíce ocenění za nejkrásnější knihu roku získala grafička Adéla Svobodová

  • 4
Nejvíce ocenění napříč kategoriemi v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2020 získala grafická designérka Adéla Svobodová. Porota vybírala ze 323 přihlášených knih. Oceněné grafičky se budou moci podílet na přípravě dalšího ročníku soutěže.

Ceny v tradiční soutěži o nejlepší knižní design se ve středu předávaly v Praze. Porota letos vybírala z 323 přihlášených knih, nominaci proměnilo 31 z nich. Ceny si odnesli grafičtí designéři, nakladatelé, tiskaři i studenti.

Publikace Výstava jako médium - České umění 1957–1999, na které Svobodová pracovala, zvítězila v kategorii Odborná literatura a cenou ji ověnčila také Unie grafického designu. Kniha přináší nové pohledy na dosavadní interpretace vývoje českého výtvarného umění po roce 1957 a vydala ji Akademie výtvarných umění.

OBRAZEM: Nejkrásnější knihy roku 2017. Uspěla Jetelová i Neradost

Svobodová s Terezou Hejmovou získaly také první místo v kategorii katalogů za publikaci Móda v modré. Vydalo ji pražské Uměleckoprůmyslové muzeum ke své chystané výstavě o tradici a současnosti českého a japonského textilu a oděvu barveného indigem. Oceněné grafičky se tak budou moci podílet na přípravě vizuální identity dalšího ročníku soutěže.

„Adéla Svobodová prokázala svoji profesionalitu a zkušenost tím, s jakou přesvědčivostí a lehkostí dokázala graficky roztřídit takové penzum informací a obrazového materiálu do podoby, při které se čtenář s chutí začte do odborných textů na uměnovědné téma, a přitom neztrácí pozornost ani chuť listovat dál,“ komentoval výběr člen výtvarné poroty Karel Štědrý.

Mezi beletrií zaujal porotu monografický esej věnovaný prokletému básníku Rimbaudovi z nakladatelství Revolver Revue. Autorkou grafické úpravy je Josefina Karlíková. V kategorii dětské literatury zvítězila kniha z produkce nakladatelství Baobab Safíroví ledňáčci a Glutaman s ilustracemi Jindřicha Janíčka; ta letos dostala i cenu Magnesia Litera. Studentskou Cenu Arna Sáňky získala autorská kniha Judity Košťákové Spiritus Noctis.

Nejkrásnějšími knihami jsou Hafanova dobrodružství i osud letce Hanzlíčka

Ve studentské kategorii bylo netradičně nominováno nejvíce knih, mezi nimi Zuzana Vanišová s knihou Ženský, kterou za vynikající ilustrace ocenilo i Sdružení českých umělců grafiků Hollar. V kategorii učebnic vybrala porota z nominovaných tří projektů na první místo Typoknihu aneb průvodce tvorbou tiskovin Filipa Blažka. Nejkrásnější knihou o výtvarném umění se stal autorský projekt maďarské umělkyně Andi Schmiedové Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan vydaný pražskou VI PER gallery.

Mezi bibliofiliemi se na nejvyšší příčce umístilo přebásnění Chvály stvoření Františka z Assisi českým básníkem Petrem Borkovcem. Publikaci v úpravě Zuzany Lednické vydal Václav Havlůj. „Veškeré splněné parametry bibliofilie jako míchání barev na litografickém kameni, stokusový náklad, plátěné desky s ražbou, knihtisk i ruční vazba dokazují, že sběratelská kniha nemusí být opulentní projekt, a cestou může být naopak pokorný přístup, který v tomto případě naplňuje poselství knihy,“ uvedla porotkyně Emma Hanzlíková.

Oceněné publikace je možné zhlédnout do neděle v Centru architektury a městského plánování v Praze. Kolekce se objeví také na festivalu Designblok, na veletrhu knižních publikací LITR v Olomouci, zúčastní se soutěže o nejlepší knižní design světa a mezinárodních veletrhů a výstav. Soutěž přes 50 let pořádá ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví.

,