Knihy, literatura - ilustrační foto

Knihy, literatura - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Miliony knih na internetu zdarma

  • 1
Americká internetová firma Google včera uskutečnila první krok ze svého dlouholetého plánu převést základní díla světové literatury do digitální podoby.

Na stránkách print.google.com zveřejnila úvodní sadu knižních titulů. Převážně jde o historické spisy, vládní dokumenty nebo starší americkou beletrii, na niž se již nevztahují autorská práva.

V případě knih současných autorů se internetová knihovna Google omezuje na bibliografické údaje, krátký úryvek textu a náhled obsahu či obálky, poté odkazuje na virtuální knihkupectví nebo knihovnu, kde lze knihu najít.

Projektu, který měl podle odhadů zabrat šest let a obsáhnout patnáct milionů knih, se účastní pětice anglofonních univerzit. Univerzita v Michiganu dodá sedm milionů svazků, Harvardova univerzita zatím nabídla čtyřicet tisíc svazků, knihovna Stanfordovy univerzity poskytne osm milionů svazků.

Vstříc vyšly i New York Public Library a Bodleian Library z Oxfordu. "Každý badatel nebo student,  ať již z New Yorku či Dillí, může čerpat z knih, které byly dříve přístupné jen v knihovně," říká Susan Wojcicki z Googlu. Hledání je však zatím poněkud obtížné – čtenář se musí obejít bez vodítka,  jež by mu napovědělo, která z děl jsou volně dostupná.

Nápad se však nelíbí spisovatelům a nakladatelům, kteří se obávají jak úbytku čtenářů v knihkupectvích, tak zpřístupňování svazků krytých copyrightem bez povolení držitelů práv. Nejprve podalo žalobu sdružení amerických spisovatelů, v říjnu taktéž zareagovala pětice velkých nakladatelství, jako je Penguin Group či Simon and Schuster.