Madonna vydá knihu pro děti 15. září

  • 4
Harry Potter ať si dá pozor! Popová superhvězda Madonna připravuje průnik do světové dětské literatury s první vlastní knihou pro malé čtenáře. Hodlá ji vydat 15. září současně ve stovce zemí a ve třiceti jazycích. Slavná matka dvou dětí představí veřejnosti svou prvotinu English Roses (Anglické růže), první z pěti plánovaných dílů, v Paříži.

Její věhlas rozhodně pomůže prodeji knihy, ale vážně konkurovat světovému úspěchu Pottera by mohla jen nějakým kouzlem, usoudila agentura Reuters.

Kniha bude obsahovat značnou dávku mysticismu a usilovat i o přízeň dospělých, jak tomu bylo u Harryho Pottera britské autorky J. K. Rowlingové, uvedla agentura.

Poznamenala, že jde o nový začátek pro Madonnu, která v roce 1992 šokovala světovou veřejnost vydáním knihy Sex, jejíž obsah ctil název.

Čtyřiačtyřicetiletá hvězda se rozhodla pozměnit svou drsnou image po narození dcery Lourdes a po svatbě s filmovým tvůrcem Guyem Ritchiem. Britský režisér je otcem druhého Madonnina dítěte. Jejich syn se jmenuje Rocco.

První knížka vyjde v září
Práva na pět Madonniných dětských titulů již koupilo nakladatelství Penguin. V každém příběhu má vystupovat moudrá žena či moudrý muž.

První z plánované řady dětských knih, Anglické růže, která pojednává o  dobrodružstvích moudré lišky a malého prince, se objeví na trhu 15. září.

Knížky mají být určeny šestiletým a starším čtenářům. Každou z nich by měl obrázky doprovodit některý z dobře známých ilustrátorů dětské literatury.

Další podrobnosti o prvnímu dílu růží mají zůstat utajeny až do doby, než budou ležet na pultech obchodů.

Zpěvačka mění každé dva roky styl
Madonna se v mládí původně chtěla stát nejlepší tanečnicí nebo zpěvačkou. V New Yorku se přátelila s uměleckou komunitou homosexuálů, jimž rozuměla díky stejně orientovanému bratrovi Christopherovi, krátce bubnovala v kapele Breakfast Club a pátrala v tanečních klubech.

"Zaměřila jsem se hlavně na lidi, od kterých jsem se mohla něco naučit," vzpomíná zpěvačka, která prošla tvrdou taneční průpravou. Pak přešla k hudbě. Její první megahit Holiday produkoval John Benitez, specialista na míchání taneční hudby, kterého poznala v newyorském Fun House Clubu.

Zpěvačka, která měří sto šedesát centimetrů a neváží více než padesát kilo, mění každé dva roky styl. Má za sebou roli Boly Toy - hračky pro chlapce. Jako sexuálně emancipovaná Material Girl vyvolala v 80. letech obdiv mládeže a hněv puristů. Skandály hvězdám pomáhají, to Madonna pochopila stejně rychle jako funkci televize MTV, která diktuje a sesazuje módní trendy. Na zákazu videoklipu Justify My Love, koncipovaného jako sexuální sen, určitě neprodělala. Když v devadesátých letech Madonna vydala desku Erotica a knížku vlastních aktů, bylo už sexu příliš.

Zpěvačka couvla a z éry uměleckého tápání se vynořila jako Evita, hrdinka zfilmovaného muzikálu Tima Rice a Andrewa Lloyda Webbera. "Byla to moje životní role," řekla. Asi měla pravdu - předchozí filmy Shanghai Suprise nebo Body Of Evidence, ve kterých účinkovala, byly spíše propadáky. V Evitě Madonna nabídla nový "obal" dospělé umělkyně, která vyrostla z divokých let.

Když se Madonna stala v roce 1996 matkou dcery Lourdes, přišla s dalšími, mnohem romantičtějšími a kultivovanějšími podobami včetně kovbojské blondýny v džínách, tančící s muži v prachu ranče. Svatbu s režisérem Guyem Ritchiem i narození syna Rocca pak předhodila světu jako vlastní telenovelu o tvrdě pracující ženě, která konečně našla teplo rodinného krbu.

Po desce Music, uspořádala turné Drowned World a vydala kolekci největších hitů posledních deseti let. Mluvilo se dokonce o tom, že rok 2001 byl rokem Madonny.

Hudební a filmová hvězda Madonna.

Obal CD Music, které vydává americká zpěvačka Madonna.

Americká zpěvačka Madonna se procházela 12. června ulicemi Milána, kde v příštích dnech vystoupí na třech koncertech.

Madonna s manželem a dětmi v Central parku.

Madonna.

Zpěvačka Madonna a její muž, britský režisér Guy Ritchie.

Madonna

Zpěvačka Madonna a raperka Missy Elliot jsou tváří amerického výrobce oblečení GAP.

, ,